Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Μπάλα τυριών ταρανδάκι ...

   ... Πλάκα είχαν τα γλυκά ταρανδάκια, προχωρώ ακάθεκτη σε πιο μεγαλεπήβολα σχέδια. Με το Ρούντολφ επικεφαλής ...

Μπάλα τυριών ταρανδάκι 



υλικά:
300 γρ. τυρί κρέμα ή άλλο λευκό μαλακό τυρί (εδώ κρητική γαλομυζήθρα)
1 κούπα τριμμένο τυρί (εγώ γκούντα ελαφρύ)
σκόρδο σε σκόνη
μπούκοβο γλυκό|
πάπρικα
μαυροπίπερο
μαϊντανός
ρίγανη

κρακεράκια
τριμμένα καρύδια

ελιές μαύρες, τοματίνι



Υπάρχουν πολλές συνταγές για μπάλα τυριών, απλές ή πιο πλούσιες. Με φρέσκα κρεμμυδάκια, μυρωδικά, μπαχαρικά που δίνουν ανάλογο χρώμα και άρωμα. Εγώ ήθελα μια απλή και οικονομική μπάλα, με βασικά μπαχαρικά, για να κυλιστεί άφοβα σε καρύδια και κρακεράκια.


Δουλεύουμε με πηρούνι το τυρί κρέμα να μαλακώσει.

Ρίχνουμε το γκούντα και ανακατεύουμε.



Νοστιμίζουμε με μπαχαρικά και μυρωδικά.

Εδώ πιπέρι και γλυκιά πάπρικα, σκόρδο δε σκόνη, γλυκό μπούκοβο, μια πρέζα ρίγανη και ψιλοκομμένος μαϊντανός (χωρίς σκόρδο μια σκελίδα).



Αναμειγνύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα σε σακούλα τροφίμων.

Πιέζουμε να σχηματιστεί μια μπάλα.

Αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή και αποβραδίς.



Πολτοποιούμε στο multi καρύδια.

Και, αν θέλουμε, και λίγα κρακεράκια.



Βγάζουμε τη μπάλα τυριών από τη σακούλα και διορθώνουμε το σχήμα της.

Περνάμε τη μπάλα από τα καρύδια και τα κρακεράκια, πιέζοντας ελαφρά για να καλυφθεί παντού ομοιόμορφα.



Το κεφάλι του τάρανδου είναι έτοιμο.

Δύο κρακεράκια πρέτσελ γίνονται τα κέρατα του τάρανδου.

Και μισό τοματίνι η χαρακτηριστική κόκκινη μύτη.



Σπάμε στη μέση μία οδοντογλυφίδα και περνάμε σε κάθε κομμάτι μισή ελιά.

Σχηματίζουμε με τις ελιές τα μάτια.



Τοποθετούμε το ταρανδάκι σε γιορτινή πιατέλα ή ξύλινη βάση, ή στο κέντρο ενός πλατώ τυριών. 

Η δική μου επιλογή ήταν στο κέντρο ενός φαγώσιμου χριστουγεννιάτικου στεφανιού. 



Σερβίρουμε.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου