Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Γλυκό με βρώμη, ταχίνι και σοκολάτα ...

 ... Εσύ μπορεί να είσαι της Αγαύης γιος και να βάζεις παντού αγαύη με τη σέσουλα, εγώ πάλι θα συνεχίσω να βάζω μέλι, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ακόμη και σιρόπι που περισσεύει απ' τα γλυκά κουταλιού ...


Γλυκό με βρώμη, ταχίνι και σοκολάτα



υλικά:
2 κούπες νιφάδες βρώμης
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κούπας ταχίνι
1/4 κούπας μέλι/σιρόπι/πετιμέζι/χαρουπόμελο
1/4 κούπας chocolate chips
2 βανίλιες
κανέλλα
1 κουταλιά αλεσμένος λιναρόσπορος
1 κουτ. γλ. σουσάμι
τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο 
500 ml γάλα (ή γάλα βρώμης/αμυγδάλου)




Βάζουμε σε μεγάλο μπωλ τη βρώμη και αρωματίζουμε με τη βανίλια και την κανέλλα. 



Ρίχνουμε το λιναρόσπορο, το σουσάμι και το μπέικιν.



Ρίχνουμε και τα chocolate chips και ανακατεύουμε.



Προσθέτουμε το γάλα.

Ρίχνουμε το ταχίνι και το μέλι ή το γλυκαντικό της επιλογής μας.



Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη βρώμη να τραβήξει για 10΄-15΄.



Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψάκι ή ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ενισχύουμε με λίγες ακόμη σταγόνες σοκολάτας.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 25΄-30΄. 



Τρατάρουμε.






Μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια σαν μπάρες, να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη φαγητού και να έχουμε κολατσιό στη δουλειά ή το σχοδείο.








Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Ταλιατέλες με βούτυρο και γραβιέρα ...

 ... Ε, ναι, το ομολογώ. Πήρα βούτυρο για να φτιάξω κουραμπιέδες και δεν έφτιαξα. Με πούλησαν χέρια κι αντοχές, τζάμπα μου πούλησαν το βούτυρο τελικά.
Τρόπος του λέγειν τζάμπα, τόσο που έχει φτάσει η τιμή του και πρέπει τώρα να βρω κάτι να το κάνω. Κάτι εύκολο και γρήγορο κατά προτίμησιν. Δε νομίζω να υπάρχει γρηγορότερη κι ευκολότερη συνταγή ζυμαρικών από αυτή που βρήκα  ...


Ταλιατέλες με βούτυρο και γραβιέρα



υλικά:
200 γρ. ταλιατέλες ή 250 γρ. φρέσκες
50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές παρμεζάνα (εδώ γραβιέρα)

μπόλικο πιπέρι




Η συνταγή δίνει δύο τρόπους παρασκευής γι' αυτό το απλούστατο πιάτο.
Στην πρώτη εκδοχή: 
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.

Όταν κοντεύουν, ζεσταίνουμε καλά δυο βαθιά πιάτα και μοιράζουμε το βούτυρο. 

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε πάνω στο βούτυρο. 

Ανακατεύουμε καλά να λυώσει εντελώς. 

Πασπαλίζουμε με το τυρί και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Σερβίρουμε αμέσως. 


Στη δεύτερη εκδοχή:

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.

Παράλληλα ζεσταίνουμε τη σωτέζα και λυώνουμε το βούτυρο. 



Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σωτέζα.




Ανακατεύουμε καλά να βουτυρωθούν και να γυαλίσουν.



Τα μοιράζουμε σε δύο πιάτα.

Ρίχνουμε από πάνω το τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε ξανά τυρί και πιπέρι.

Σερβίρουμε αμέσως.







Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Κέικ στο μπλέντερ με ολόκληρο πορτοκάλι ...

 ... Θυμάσαι τις φωνακλάδικες διαφημίσεις της εποχής μας για μαρμελάδες ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ; Τώρα ανακαλύφθηκαν τα κέικ με ολόκληρα φρούτα, που γίνονται απευθείας στο μπλέντερ. Θα δοκιμάσω πάραυτα ...


Κέικ στο μπλέντερ με ολόκληρο πορτοκάλι



υλικά:
1 ολόκληρο πορτοκάλι (όχι κερωμένο) περίπου 250 γρ.
2 αυγά
1/3 κούπας γιαούρτι
1/4 κούπας ηλιέλαιο
μισή ή 3/4 κούπας ζάχαρη ή μέλι (εδώ σιρόπι από γλυκό κουταλιού)
2 κούπες βρώμη ή 1 & 3/4 κούπας αλεύρι ή συνδυασμός των δύο
(εδώ 1  κούπα βρώμη & 3/4 κούπας αλεύρι χωρίς γλουτένη)
2 κουτ. τσ. baking powder
1 βανίλια




Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε το πορτοκάλι.

Αφαιρούμε το κομμάτι γύρω από το κοτσάνι και τον αφαλό.

Το κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε ίνες και τυχόν κουκούτσια.

Το κόβουμε ξανά σε τέταρτα.



Βάζουμε σε μεγάλο μπλέντερ ή κουζινομηχανή με μαχαίρια το πορτοκάλι και πολτοποιούμε.



Ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι,



το λάδι, τη ζάχαρη/σιρόπι, τη βανίλια, τη βρώμη ή/και το αλεύρι με το baking powder.



Πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.



Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή μακρόστενη φόρμα του κέικ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄ - 40΄ περίπου.



Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.



Μπορούμε να το περιχύσουμε με γλάσσο που φτιάχνουμε αναμειγνύοντας άχνη με χυμό πορτοκαλιού.

Πιο απλά, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.




Τρατάρουμε.