Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια ...

 … Αμαρτία εξομολογουμένη κακώς εξομολογήθηκε γιατί θα γίνει τούμπανο, έγραφε παλιά η Έλενα Ακρίτα. Εγώ όμως θέλω να τα πω χωρίς να με ρωτήσεις. Περίμενα να περάσουν οι γιορτές για να φτιάξω αυτό το στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια. Παραφύλαξα υπομονετικά να βρω προβρασμένα κάστανα σε καλή τιμή - πάντα η περίοδος μετά τις γιορτές είναι γεμάτη τέτοιες ευκαιρίες και τα συσκευασμένα κάστανα ζουν όσο κι οι χελώνες, πήρα μικρά μανιτάρια, τα μικρότερα που μπόρεσα να βρω αλλά όχι αρκετά μικρά κατ' εμέ και κόλλησα στα κρεμμυδάκια του στιφάδου. Καταχρηστικά τα λένε κρεμμυδάκια αυτά που πουλάνε σε διχτάκια στα σούπερ μάρκετ, κρεμμυδάρες είναι αναλογικά με το βιτρούβιο κρεμμυδάκι στιφάδου. Στη λαϊκή δεν υπήρχε τίποτε, οπότε πίσω στο σούπερ μάρκετ. Υπήρχε και η κατεψυγμένη εκδοχή του μπάρμπα, στο σωστό μέγεθος και γλυτώνεις και το δακρύβρεκτο καθάρισμα, ήταν όμως σε πολύ λάθος τιμή για την τσέπη μου. Κι έτσι συμβιβάστηκα με τις κρεμμυδάρες. Και μετάνιωσα πικρά. Αυτή τη μία φορά που θα το φτιάξω, διότι δεν τρώμε κάθε τρεις και λίγο στιφάδο με κάστανα, έπρεπε να ξεχάσω πόσο με εκνευρίζει ο μπάρμπας και το σόι του και να επικεντρωθώ στα κρεμμυδάκια ...


Στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια



υλικά:
500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
300 γρ. κάστανα (προβρασμένα)
250 γρ. μικρά μανιτάρια
2 μέτρια καρότα σε ροδέλες
120 ml κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας πετιμέζι
1 κουτ. σούπας μηλόξυδο
1 κουτ. γλ. αλεύρι
πάπρικα γλυκιά
4-5 κόκκους μπαχάρι
4-5 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)
2 δαφνόφυλλα
μισό κλαράκι δεντρολίβανο



Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Αφαιρούμε τα ποδαράκια από τα μανιτάρια και σκουπίζουμε τα καπελάκια τους με χαρτί κουζίνας.



Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. 

Τα σωτάρουμε 3΄-4΄ να γυαλίσουν.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.



Προσθέτουμε τα καρότα και τα κάστανα και τα σωτάρουμε όλα μαζί 3΄-4΄ ανακατεύοντας απαλά.



Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε (θα προτιμούσα να το είχα παραλείψει).



Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 3΄-4΄.



Ρίχνουμε το πετιμέζι και το μηλόξυδο.



Αλατοπιπερώνουμε.



Ρίχνουμε τα μπαχαρικά/μυρωδικά και 1 κούπα νερό.



Τα δαφνόφυλλα και το δεντρολίβανο.



Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια (για τα μεγαλούτσικα δικά μου χρειάστηκαν περίπου 40΄-45΄). Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ανακατεύουμε 1-2 φορές και συμπληρώνουμε, αν χρειάζεται, λίγο ζεστό νερό.

Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό στο ζεστό μάτι να ηρεμήσει.



Σερβίρουμε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου