Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Μπολωνέζ κιμά με λαχανικά και φακή ...

... Αυτά παθαίνεις όταν αφήνεις στην κουζίνα το Μίκυ, το μαθητευόμενο μάγο. 



Του εμπιστεύεσαι τη μαρμίτα σου, τις μαγικές σου συνταγές, το βιβλίο με τα ξόρκια κι ένα απολύτως διαφωτιστικό βίντεο με το Jamie Oliver να φτιάχνει τη 50/50 bolognese του. Η οποία, παρεμπιπτόντως είναι μια εξαιρετική ιδέα για το πώς να πολλαπλασιάσεις τον κιμά, προσθέτοντας ανάμεικτα λαχανικά και φακές, διπλασιάζοντας μαγικά την ποσότητα του φαγητού με πολύ μικρό κόστος. 
Αφήνεις λοιπόν το γενικό πρόσταγμα στο μαθητευόμενο μάγο, κι όταν πας να δεις το αποτέλεσμα, αντί για μια δεμένη μπολωνέζ, βλέπεις κιμά και λαχανικά να κολυμπάνε στ' αφρισμένα κύματα ενός ωκεανού σάλτσας. Γιατί; Διότι ο μαθητευόμενος παρότι τροποποίησε επί το ατομικότερον την υπόλοιπη συνταγή, έβαλε όλη την ποσότητα νερού. Πνίγομαι, πνίγομαι, πέτα με σε θάλασσα βαθιά, ψιθύρισε η μπολωνέζ έτοιμη να παραδώσει το πνεύμα. 
Δυνάμωσα μαγικά τη φωτιά, πέταξα το καπάκι και ιδού το λαμπρόν αποτέλεσμα ...


Μπολωνέζ κιμά με λαχανικά και φακή




υλικά:
500 γρ. κιμάς (εδώ άπαχος βόειος)
5-6 λωρίδες μπέικον
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1-2 καρότο
λίγο σέλινο
1 μπωλ ανάμεικτα λαχανικά (εδώ κατεψυγμένα)
1 κονσέρβα φακή
1 κονσέρβα τομάτα κονκασέ  ή ολόκληρα τοματίνια
2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1 κλαράκι δεντρολίβανο
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια. 
 
 
 

 
 
 



Σωτάρουμε τo μπέικον σε 2-3 κουταλιές λάδι και αρωματίζουμε με το δεντρολίβανο.
 
 
 
 
 
 


Προσθέτουμε τον κιμά και νοστιμίζουμε με μπόλικο πιπέρι.
 
 Σωτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα και να γίνει σπυρωτός.
 
 

 
 
 
 
 
Προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σκόρδο πολτοποιημένο.








Σωτάρουμε καλά και προσθέτουμε τα καρότα τριμμένα στον τρίφτη  και τα ανάμεικτα λαχανικά. 

Ανακατεύουμε καλά να ξεπαγώσουν και να σωταριστούν.
 

 
 
 



Ρίχνουμε το μπαλσάμικο.
 
 

 




Μετά από 2΄-3΄ προσθέτουμε τη φακή μαζί με το υγρό της κονσέρβας. 
 
 

 





Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα τοματίνια.
 
 
 
 
 
 
 

Μόλις μαλακώσουν λίγο, τα σπάμε με την κουτάλα σε μικρότερα κομμάτια.

Βάζουμε νερό στην κονσέρβα, ξεπλένουμε όση ντομάτα έχει μείνει μέσα και το ρίχνουμε στο φαγητό.
 
 
 
 




Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 40΄ περίπου, ή μέχρι να έχουμε μια καλοβρασμένη δεμένη σάλτσα.

Αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό, και στην περίπτωσή μας υπήρχε σχεδόν το διπλάσιο, ξεκαπακώνουμε και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί.
 
 
 
 




Βάζουμε τη μπολωνέζ σε μακαρόνια της επιλογής μας, ρύζι, νιόκι πατάτας, ακόμη και σε μπουρίτος.









Σερβίρουμε, εδώ με φρέσκα ζυμαρικά και μπόλικο τριμμένο τυρί.
 
 




 



 
 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου