Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Πραλίνα φουντουκιού …

…΄Όχι που να το παινευτώ, αλλά τα πασχαλινά τσουρέκια μου έγιναν πολύ ωραία. Είχαν ήδη φάει το ένα και γλυκοκοίταζαν το δεύτερο που έκανε πως δεν τους γνώριζε - σας παρακαλώ πολύ, δεν σας γνωρίζω, σαν πολλά θάρρητα δεν έχετε πάρει, αν συνεχίσετε να με ενοχλείτε θα φωνάξω πολιτσμάνο και τα τοιαύτα - όταν η κόρη μου θυμήθηκε πως της άρεσε πολύ να τρώει το τσουρέκι με πραλίνα.
Μάλιστα. Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια. Πραλίνα έχω να αγοράσω απ’ όταν η μεταπτυχιακή πήγαινε στο δημοτικό.
Ευτυχώς που έχω μια κούπα φουντούκια …



Πραλίνα φουντουκιού







υλικά:
1 κούπα φουντούκια
1 κουταλιά κακάο (σκόνη)
1-1,5 κουταλιά ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά ηλιέλαιο
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα



Βάζουμε τα φουντούκια σε αντικολλητικό ταψάκι και τα αφήνουμε στο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 10΄ περίπου να καβουρντιστούν και να σκουρύνουν.

Ξεφουρνίζουμε, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε για 5΄.

Τρίβουμε τα φουντούκια με τα δάχτυλα ή ανάμεσα στις παλάμες μας, για να φύγει το φλούδι τους.






Βάζουμε τα φουντούκια στο multi, σε μπλέντερ ή κουζινομηχανή. 

Αρχίζουμε να τα αλέθουμε σταδιακά, σταματώντας τη μηχανή τακτικά για να μην την επιβαρύνουμε.






Στην αρχή τα φουντούκια σπάνε σε μικρότερα κομμάτια κι ύστερα αρχίζουν να βγάζουν το λάδι τους και να θυμίζουν βρεγμένη άμμο.

Συνεχίζουμε να τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν μια σχετικά λεία πάστα.







Προσθέτουμε το κακάο, το ηλιέλαιο και το αλάτι και συνεχίζουμε να πολτοποιούμε το μείγμα, που γίνεται όλο και πιο λείο.

Δοκιμάζουμε τη γεύση και αντίστοιχα κάνουμε την πραλίνα πιο γλυκιά ή πιο πικρή, προσθέτοντας κακάο ή άχνη. 
Μπορούμε να παραλείψουμε τη σοκολάτα ή να χρησιμοποιήσουμε κουβερτούρα για πιο πικρή ή νηστίσιμη εκδοχή.






Λιώνουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα και την προσθέτουμε στην κρέμα φουντουκιού.

 Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα στο multi, μέχρι να ενσωματωθεί η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει ρευστό και κρεμώδες.









Διατηρούμε την πραλίνα στο ψυγείο.

Για να απλώνεται εύκολα, την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄-15΄ πριν τη χρησιμοποιήσουμε.






΄Έτοιμη.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου