Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Γίγαντες στο φούρνο …

Το αρνί το αρνηθήκαμε και φέτος το Πάσχα. ΄Όχι ότι το τρώμε τον υπόλοιπο καιρό, αλλά μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι μαζί μ’ εμάς φέτος έμεινε κι αυτό στο σπίτι, κι ας ξέρω ότι δεν ισχύει.
Δεν πολυφάγαμε λοιπόν το Πάσχα, κρεατόπιτα με μοσχάρι και μαύρη μπύρα ζήτησε η εναλλακτική κόρη μου, μπιφτέκια με πατατοσαλάτα ο πατέρας της, τάρτα με φρούτα για όλους πλην εμού και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.
΄Έτσι οι σημερινοί γίγαντες δεν προέκυψαν από μια ανάγκη αποτοξίνωσης ούτε από συμμόρφωση σε κανόνες και διατροφικές προσταγές που όψιμα - και για να σωθούν από τον κορονοϊό - ανακάλυψαν πολλοί και μου θυμίζουν όσους επιλέγουν να είναι ηθικοί όταν δεν μπορούν πια να είναι ανήθικοι.
Απλά χτες η μέρα ήταν μουντή και γκρίζα και η σημερινή προδιαγραφόταν ίδια και χειρότερη. Αντανακλαστικά, σχεδόν ενστικτωδώς, έβαλα γίγαντες να μουλιάσουν αποβραδίς …



Γίγαντες στο φούρνο







υλικά:
300 γρ. γίγαντες
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
ντομάτα κονκασέ (περίπου μισή κονσέρβα)
2-3 δαφνόφυλλα
μπούκοβο, καπνιστή πάπρικα (εδώ όχι καυτερά)
μαϊντανός ή άνηθος








Μουλιάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε κρύο νερό.

Τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τους σκεπάζει καλά.

Τους βράζουμε σε μέτρια φωτιά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, για 40΄.








Παράλληλα ετοιμάζουμε τα λαχανικά. 

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, τα σκόρδα και τα καρότα σε ροδέλες.






Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι.









Ρίχνουμε τα σκόρδα και τα καρότα και σωτάρουμε μαζί για 3΄-4΄.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα δαφνόφυλλα, το μαϊντανό ή τον άνηθο και το μπούκοβο, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 5΄.








Λαδώνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και βγάζουμε τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα. 

Δεν τους στραγγίζουμε γιατί χρειαζόμαστε το νερό στο οποίο έβρασαν. 

Τους αλατοπιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με την πάπρικα.

Αδειάζουμε τη σάλτσα των λαχανικών στους γίγαντες και ανακατεύουμε απαλά.






Προσθέτουμε 1-2 κούπες από το νερό στο οποίο έβρασαν, ανάλογα με το πόσο αραιή ή πηχτή είναι η σάλτσα, και κουνάμε το ταψί να πάει παντού. 

Αν θέλουμε μπορούμε να διαλύσουμε έναν κύβο στο νερό αυτό, τότε όμως θα αλατίσουμε λιγότερο το φαγητό.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄-50΄. 

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

΄Όταν οι γίγαντες είναι έτοιμοι, μπορούμε να τους ραντίσουμε με ελαιόλαδο και να χρησιμοποιήσουμε τη λειτουργία του αέρα για να ξεροψηθούν από πάνω.






Σερβίρουμε.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου