… Ανάσταση και ανάταση, ανάδυση, ανάκαμψη, και ανασύνταξη. Σήμερα θέλω φως, αισιοδοξία, αλαφράδα κι ανοιξιάτικη ανάσα. Θέλω πασχαλιές που μοσχοβολάνε, χελιδόνια που τιτιβίζουν, πεταλούδες στον κήπο κι αηδόνια στις φυλλωσιές. Θέλω όλο το αναγνωστικό του δημοτικού να ξεδιπλώνεται μπροστά στα άδολα παιδικά μου μάτια οικείο, παρήγορο και ασφαλές. Θέλω βου και α βα, Λόλα να ένα μήλο, σβιν έκανε η σβούρα του Ασβεστά, μη Χιόνα, μη τα χηνάκια και τριαντάφυλλο κλειστό είδε ένα παιδάκι.
Ως εκεί και μη παρέκει. Τίποτε πολύπλοκο, βαρύ και στενάχωρο, ένα ροζ συννεφάκι θέλω σήμερα, λόγω της ημέρας Αντωνάκη μου. Κι ένα πολύχρωμο, ανοιξιάτικο, δροσερό γλυκό …
Τάρτα με κρέμα και φρέσκα φρούτα
Ως εκεί και μη παρέκει. Τίποτε πολύπλοκο, βαρύ και στενάχωρο, ένα ροζ συννεφάκι θέλω σήμερα, λόγω της ημέρας Αντωνάκη μου. Κι ένα πολύχρωμο, ανοιξιάτικο, δροσερό γλυκό …
Τάρτα με κρέμα και φρέσκα φρούτα
υλικά:
Για τη ζύμη:
125 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. γιαούρτι
70 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. άχνη
350 γρ. αλεύρι
1 κοφτό κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι κρέμα βανίλιας στιγμής
350 γρ. γάλα
350 γρ. γάλα
φράουλες, ακτινίδιο, μπανάνα
μαρμελάδα ροδάκινο
Ζεσταίνουμε ελαφρά τη μαργαρίνη στα μικροκύματα να μαλακώσει και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, την άχνη, το μπέικιν και το αλεύρι.
Αρχικά ανακατεύουμε απαλά με πηρούνι ή αυγοδάρτη κι ύστερα με το χέρι και ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Απλώνουμε με το χέρι τα 2/3 της ζύμης σε ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. πιέζοντας με την παλάμη ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να ντύσει και τα τοιχώματα της φόρμας.
Απλώνουμε με το χέρι τα 2/3 της ζύμης σε ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. πιέζοντας με την παλάμη ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα και να ντύσει και τα τοιχώματα της φόρμας.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα πάνω στη ζύμη και βάζουμε από πάνω βάρος (συνήθως πολυκαιρισμένους γίγαντες, φασόλια ή φακές).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 20΄.
Αφαιρούμε τα φασόλια και τη λαδόκολλα, τρυπάμε τη ζύμη με πηρούνι και ψήνουμε για άλλα 15΄-20΄.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέλυφος της τάρτας να κρυώσει.
Φτιάχνουμε την κρέμα δουλεύοντας για 3΄-4΄ με τον αυγοδάρτη το γάλα και το περιεχόμενο του φακέλου, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα στη βάση της τάρτας.
Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τη σερβίρουμε.
Κόβουμε τα φρούτα που έχουμε σε ομοιόμορφες ροδέλες ή φέτες.
Αραδιάζουμε τα φρούτα πάνω στην κρέμα.
Ζεσταίνουμε ελαφρά στα μικροκύματα τη μαρμελάδα και αλείφουμε με πινελάκι όλη την επιφάνεια της τάρτας.
Δημιουργούμε έτσι ένα προστατευτικό στρώμα που θα διατηρήσει τη φρεσκάδα των φρούτων.
Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε μια ατομική πάστα φλώρα. Την απλώνουμε σε ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. και σκορπίζουμε πάνω στη ζύμη μια χούφτα κάντιτα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα που προτιμάμε (εδώ βερύκοκκο και κεράσι) και, αν φτάνει η ζύμη, στολίζουμε με κορδονάκια.
Χρόνια πολλά.
Με τρατάρισμα από μακριά, ψηφιακό, εικονικό.
Θα βρεθούμε ξανά όταν όλα θα έχουν περάσει
Θα βρεθούμε ξανά όταν όλοι θα έχουν αλλάξει
Θα βρεθούμε ξανά …
Θα βρεθούμε ξανά όταν όλοι θα έχουν αλλάξει
Θα βρεθούμε ξανά …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου