Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Pasta e patate …

… Μια μέρα αναρωτήθηκα αν έχει σκεφτεί κανείς ποτέ να συνδυάσει μακαρόνια και πατάτες. Κι αφορμή ήταν όλοι εκείνοι που τρώνε ψωμί με τα μακαρόνια. Άμυλο με άμυλο; Μάλιστα, μαντάμ, άμυλο με άμυλο. Πιο μάγκας είναι ο Παϊτέρης με το ‘πυρκαγιά με πυρκαγιά’;
Μόνο που αυτός που το εσκέφθη δεν ήταν λαίμαργος Έλληνας με κακές διατροφικές συνήθειες, αλλά  μελαχρινός Ναπολιτάνος - ή μάλλον η φουκαριάρα η μάνα του που έψαχνε τρόπους να χορτάσει με το τίποτα σχεδόν δεκάδες στόματα.
Το pasta e patate λοιπόν είναι παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό της περιοχής της Νάπολης και λαμπρός εκπρόσωπος της cucina povera, της φτωχικής κουζίνας που δημιούργησε θαύματα όπως οι
μελιτζανοκεφτέδες Καλαβρίας, τα κεφτεδάκια ή τα γιουβαρλάκια από ψωμί.
Με ελάχιστα υλικά, με μαζώματα ουσιαστικά, όπως οι σκληρές ξεραμένες κόρες του τυριού ή ελάχιστο χοιρινό λίπος, με πατάτες και ό,τι κοντό ζυμαρικό έχει περισσέψει -κοφτό, πλεξούδες, νιόκι, πενάκι - και δε φτάνει να μαγειρευτεί από μόνο του, φτιάχνεις ένα χορταστικό, ζουμερό και απολαυστικό πιάτο …


Pasta e patate

Ζυμαρικά με πατάτες



SAM_7660



υλικά:
250 γρ. κοντά ζυμαρικά (εδώ νιόκι)
500 γρ. πατάτες
8 τοματίνια
6 φέτες μπέικον
κυβάκια σκληρού τυριού (εδώ κόρες από ρεγκάτο)
1 μικρό άσπρο κρεμμύδι
1 μικρό καρότο
ζωμός κότας ή ζεστό νερό






Πλένουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.


IMG_20181201_125447IMG_20181201_125451



Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα πολτοποιούμε στο multi.

Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο. 

Ρίχνουμε το μπέικον ψιλοκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί μέχρι να βγάλει το μπέικον το λίπος του και να γαργαλήσει τα ρουθούνια μας.



IMG_20181201_130001IMG_20181201_130402



Προσθέτουμε και τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά. 

Μόλις πάρουν λίγο χρώμα και οι πατάτες ρίχνουμε τα τοματίνια κομμένα στη μέση και αλατοπιπερώνουμε.



IMG_20181201_130533IMG_20181201_130823IMG_20181201_130930



Ρίχνουμε
ζωμό αρκετό για να σκεπαστούν όλα και να περισσεύει αρκετό υγρό.

Η συνταγή, όπως και οι αντίστοιχες παραδοσιακές ελληνικές, δε δίνει ακριβείς ποσότητες των υλικών. 

Δεδομένου ότι τα ζυμαρικά θα βράσουν μέσα στο ζωμό με τις πατάτες και το φαγητό πρέπει να παραμείνει ζουμερό, ρίχνουμε με το μάτι αρκετό ζωμό και να χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο κατά το διάρκεια του μαγειρέματος.



IMG_20181201_131249IMG_20181201_131433



Βράζουμε για 5΄ περίπου και προσθέτουμε τα ζυμαρικά ελέγχοντας το χρόνο βρασμού τους ώστε να είναι αρκετός για να μαλακώσουν και οι πατάτες αλλά να μην παραβράσουν.

3΄-4΄ πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε να λυώσει.



IMG_20181201_131512IMG_20181201_133008



Το φαγητό πρέπει να είναι ζουμερό αλλά όχι σαν σούπα. 

Αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό δυναμώνουμε τη φωτιά κατά το τελευταίο στάδιο του μαγειρέματος για να εξατμιστεί.



IMG_20181201_133801SAM_7655IMG_20181201_134055



Σερβίρουμε χορταστικές μερίδες με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ίσως  λίγο τυρί ακόμη.




SAM_7657
SAM_7662
SAM_7659
SAM_7663
SAM_7667
SAM_7658
SAM_7661

SAM_7666

SAM_7669












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου