Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Λάχανο μαγειρευτό με κάστανα …

… Φυσικά και περίσσεψαν. Όσο καλό προγραμματισμό και να κάνει κάποιος, πάντα περισσεύουν υλικά. Τα οποία και θα αξιοποιήσουμε πάραυτα. Το ξέρω ότι είμαστε κουρασμένοι, ότι παραμαγειρέψαμε αυτές τις μέρες και κυρίως παραφάγαμε, τόσο που δε μας κάνει πολύ όρεξη ούτε το μαγείρεμα ούτε το φαγητό.
Όμως δεν είναι κρίμα το λίγο λάχανο που περίσσεψε απ’ τους λαχανοντολμάδες να το φλερτάρει ο σκουπιδοτενεκές, δεν είναι αμαρτία  να πάει χαμένη μια χούφτα κάστανα που δε χώρεσαν στη γέμιση της γαλοπούλας; Σ’ ένα εικοσάλεπτο θα έχουμε φαγητό νόστιμο κι ελαφρύ, να ησυχάσει και το στομάχι μας απ’ τα κρεατικά, τα τυριά και τ’ αλλαντικά. Να κάνουμε κι ένα απαραίτητο διάλειμμα πριν την επιδρομή στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι …



Λάχανο μαγειρευτό με κάστανα







υλικά:
μισό πράσινο λάχανο (μικρό )
250 γρ. βρασμένα κάστανα (εδώ προβρασμένα)

1 σκελίδα σκόρδο και 3 κουταλιές λάδι
ή 1 κουταλιά βούτυρο με σκόρδο
και 2 κουταλιές λάδι

μισή κούπα ζεστό νερό ή ζωμός


Αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια και κόβουμε το λάχανο σε λωρίδες.






Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το σκόρδο ή λυώνουμε μαζί το βούτυρο με το λάδι.






Ρίχνουμε το λάχανο και το σωτάρουμε να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του (περίπου 5΄). 






Προσθέτουμε το νερό ή το ζωμό και αλατίζουμε αναλόγως ( ο ζωμός περιέχει ήδη αρκετό αλάτι).







Καπακώνουμε και βράζουμε μέχρι να μισομαλακώσει το λάχανο (10΄ περίπου).






Ρίχνουμε τα κάστανα, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση και μαγειρεύουμε για άλλα 10΄. 







Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό, λίγο αλάτι και περισσότερο πιπέρι.





Σερβίρουμε.


















Αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό, σωτάρουμε ελαφρά το εσωτερικό ενός μικρού χωριάτικου λουκάνικου (αφού αφαιρέσουμε την εξωτερική μεμβράνη) και το προσθέτουμε στο λάχανο μαζί με τα κάστανα. 

Ή συνοδεύουμε το λάχανο με μισό λουκάνικο που ψήνουμε στα μικροκύματα αφού το χαράξουμε.






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου