Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Κουραμπιέδες …

… Μάστορα, πιάσε μια απ’ τα ίδια. Και μην ακούσω ότι το μια απ’ τα ίδια δηλώνει κούραση, ανία και βαρεμάρα. Σημαίνει ότι μας άρεσαν τόσο αυτά που πήραμε, που θέλουμε άλλον ένα γύρο,  όπως τα πιτσιρίκια που δε χορταίνουν το καρουσέλ.
Έτσι κι εμείς με τους κουραμπιέδες.
Τους θέλουμε ίδιους κι απαράλλαχτους με τους περσινούς. Παραδοσιακούς, γνήσιους, άσπρους και καθαρούς.
Γιατί έτσι μας αρέσουν …


Κουραμπιέδες



ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
250 γρ. βούτυρο
150 γρ. αραβοσιτέλαιο
3/4 κούπας ζάχαρη άχνη
1/2 σφηνάκι τσίπουρο
1/2 κουτ. γλ. baking powder
2 βανίλιες
αμύγδαλα καβουρντισμένα (ολόκληρα ή χοντροκομμένα και με το φλούδι)
650 – 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις







Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψει (περίπου 15΄-20΄).

Ρίχνουμε το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10΄.

Προσθέτουμε τις βανίλιες, το baking powder, το τσίπουρο και την άχνη.

Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει (περίπου 10΄- 15΄ακόμη).



ΒΟΥΤΥΡΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ



Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. 

Μπορεί να μη χρειαστεί όλο ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω.

Όταν η ζύμη αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μαζεύεται γύρω από το γάντζο του μίξερ είναι έτοιμη. 

Αφαιρούμε το εξάρτημα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά τη ζύμη με το χέρι μας.

     

ΖΥΜΗΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 

 

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε, φροντίζοντας ο καθένας να έχει μέσα τουλάχιστον ένα αμύγδαλο.

Τους πατάμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας και τους βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.



ΤΑΨΙΤΑΨΙ 2ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΙ ΚΟΝΤΙΝΟ


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.



ΨΗΜΕΝΟΙΨΗΜΜΕΝΟΙ


Μόλις οι κουραμπιέδες κρυώσουν ελαφρά τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. 

Αν θέλουμε τους ραντίζουμε και με ανθόνερο.



107_1977
107_1981
ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τους βάζουμε προσεκτικά σε όμορφες πιατέλες ή δίσκους.

Τρατάρουμε.



ΑΝΩΘΕΝΜΕ ΦΟΝΤΟΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟΦΛΟΥ





- Οι χρόνοι που δίνονται στη συνταγή είναι ενδεικτικοί. Αν έχουμε ένα δυνατό μίξερ, μπορούμε να το αφήσουμε να χτυπήσει και περισσότερο το μείγμα, για να αφρατέψει ακόμη πιο πολύ. Πάντως πρέπει να τους χτυπήσουμε τουλάχιστον όσο ορίζει η συνταγή για να γίνουν αφράτοι και να σπάνε σε λαχταριστά κομμάτια μόλις τους δαγκώσουμε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου