… Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Ούτε στον αθλητισμό, ούτε στην πολιτική, ούτε στην κουζίνα.
Γιατί να κάνω πειράματα μέρες που είναι;
Τη συνταγή για τα μελομακάρονα τη φτιάχνω χρόνια, έχει δοκιμαστεί in vitro και in vivo, θα μπορούσε να πάρει και ISO, γιατί να την αλλάξω;
Κι ας μου παίρνουνε τ’ αυτιά σειρήνες, περιοδικά, sites, συνάδελφοι που ορκίζονται στα μελομακάρονα του Άκη, του Σάκη, του Τάκη, της Αργυρώς, της Τασίας, κι όλης της ονοματολογίας που σατιρίζεται εξαιρετικά στο ‘Πέτα τη φριτέζα’ με τα καλαμαράκια του Αντρέα, την ταραμοσαλάτα του Αντρέα, τα κολοκυθάκια του Αντρέα και τα όλα τα του Αντρέα.
Θα κωφεύσω επιδεικτικά, θα γυρίσω την αγαλματένια πλάτη μου σε νεωτερισμούς που θέλουν τα μελομακάρονα να πνίγονται στη σοκολάτα και τους κουραμπιέδες να αρμυρίζουν πρωτότυπα και θα φτιάξω την αγαπημένη, απλή και παραδοσιακή μου συνταγή.
Και του χρόνου … την ίδια θα ξαναφτιάξω …
Μελομακάρονα
υλικά:
1170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ζάχαρη άχνη
380 γρ. χυμός πορτοκαλιού
525 γρ. ηλιέλαιο
45 γρ. φυτίνη (ή μαργαρίνη) λυωμένη
3 γρ. σόδα
4 γρ. αμμωνία
κανέλλα, γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
1 κιλό νερό
1400 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
1 πορτοκάλι
κανελλόξυλο
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι.
Βράζουμε για 4΄-5΄ τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μέλι, το πορτοκάλι μαζί με τη φλούδα του και κομμένο στη μέση και ένα κανελλόξυλο.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κατά τη διάρκεια του μελώματος, ίσως χρειαστεί να το ζεστάνουμε ελαφρά ξανά.
Ρίχνουμε στο ηλιέλαιο το ξύσμα, τη φυτίνη/μαργαρίνη, την άχνη, την αμμωνία, τη σόδα και τα κανελλογαρύφαλλα και ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ξανά.
Αν αφρίσει το μείγμα δεν ανησυχούμε, οφείλεται στην αντίδραση των οξέων του πορτοκαλιού με τη σόδα και την αμμωνία.
Ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι.
Ξεκινώντας από το κέντρο, κάνουμε κυκλικές κινήσεις με το χέρι βοηθώντας το αλεύρι να ενσωματωθεί σταδιακά στο μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Και δεν ζυμώνουμε, για να μη βγει ξανά το λάδι του μείγματος στην επιφάνεια.
Κόβουμε μικρά κοματάκια ζύμη και τα πλάθουμε ανάμεσα στις παλάμες μας.
Αν θέλουμε πιέζουμε ελαφρώς τις άκρες τους σχηματίζοντας μυτούλες και δημιουργούμε σχέδια στην επιφάνειά τους με πηρούνι.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα στα ταψιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄ περίπου.
Αν θέλουμε να ψήσουμε 2 ταψιά μαζί, χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του θερμού αέρα προσαρμόζοντας το χρόνο του ψησίματος ανάλογα.
Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να σταθούν για 5΄ και να τραβήξουν σιρόπι.
Τα γυρίζουμε με πηρούνι από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε για άλλα 5΄.
Βγάζουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με μέλι.
Πασπαλίζουμε με καρύδια ανακατεμένα με λίγη ζάχαρη, κανέλλα και γαρύφαλλο.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου