Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018

Ήταν κάποτε …

… λαγάνες. Μικρές, επίπεδες, άζυμες σχεδόν, με τις φουσκάλες τους που δήλωναν μαγιά και ανεβάσματα, με το σουσάμι τους να νοστιμίζει και λίγη ψίχα να προσπαθεί να αντιδράσει στην παντοκρατορία της κόρας.
Τώρα πια, δεν είναι. Λαγάνες.
Είναι οι άσχημες αδερφές τους, σε μέγεθος υπερωκεάνειου και παραφουσκωμένες, ίδιες στην παρασκευή και τη ζύμη με οποιοδήποτε αδιάφορο λευκό ψωμί, και με το Σέρλοκ να ψάχνει με το μεγεθυντικό τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές-λακουβίτσες.
Για να μην πω για την τιμή τους. Πιασμένη στην καλούμπα του χαρταετού, μοιράζεται το πέταγμα στα ύψη και βάζει πλώρη γι’ ακόμη ψηλότερα.
Γιατί γενικεύεις; θα μου πεις.
Διότι όσες κι αν είδα τα τελευταία χρόνια ήταν όλες έτσι.
Κι ακούω από πολλούς το ίδιο παράπονο. Πόσο μάλλον που οι Ηπειρώτες είναι ξακουστοί φουρναραίοι και κρατάνε όλη την αρτοποιία να - όπως ο Θωμάς ο Σκούταρης το νησί για να ψηφίζει Γκόρτσο.
Ούτε και φέτος τη φχαριστηθήκαμε λοιπόν τη λαγάνα. Και μετάνιωσα που άκουσα τις σειρήνες και δεν την έφτιαξα μόνη μου. Τουλάχιστον είχα κάνει μια  …



Ελιόπιτα χωρίς φύλλο



IMG_8788

υλικά:
150 γραμμάρια ελιές Καλαμών, μαύρες ή ανάμεικτες
400 γραμμάρια αλεύρι (για ζυμωτά ή για όλες τις χρήσεις)
8 γραμμάρια (1 φακελάκι ξηρή μαγιά)
200 ml χλιαρό νερό
120 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι 
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. ρίγανη
2 πρέζες ξερός δυόσμος 

επιπλέον:
10 ελιές Καλαμών με κουκούτσι




Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 10΄- 15΄.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε τις ελιές σε φέτες ή ροδέλες.

Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς, τα μυρωδικά (ρίγανη, δυόσμος) και νοστιμίζουμε με πιπέρι.




IMG_20180219_094030IMG_20180219_094016



Ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις κομμένες ελιές και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια μαλακή ζύμη.




IMG_20180219_094317IMG_20180219_094424IMG_20180219_094816



Ανοίγουμε με τα χέρια μας τη ζύμη σε λαδωμένο ταψάκι με διάμετρο 24-26 εκ. και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 30΄.



IMG_20180219_094858IMG_20180219_094914



Βάζουμε και τις ολόκληρες ελιές στην επιφάνεια της πίτας πιέζοντας ελαφρά. Ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, αρωματίζουμε με λίγη ρίγανη ακόμη.



IMG_20180219_104022IMG_20180219_104027




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄-45΄.



IMG_20180219_112756IMG_20180219_135234



Αφήνουμε την ελιόπιτα να κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.




IMG_8792IMG_8793IMG_8791IMG_8794IMG_8790IMG_8795









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου