Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Έχει μεγάλη ζήτηση …

… και γίνεται συζήτηση γύρω απ’ τ’ όνομά της.
Δικαίως. Διότι αυτή η τυρόπιτα, εκτός από όνομα έχει κι επίθετο. Ή μάλλον επίθετα.
Και όλα κοσμητικά.
Σακανδαλιστικά νόστιμη, ελαφριά, εύκολη, γρήγορη, συνταγή αλάνθαστη και φιλική προς το χρήστη, αποτέλεσμα σκανδαλωδώς εντυπωσιακό για το λιγοστό κόπο που απαιτεί.
Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων; …




Τυρόπιτα με φύλλο γιουφκά



IMG_8544



υλικά: 
3 μεγάλα φύλλα γιουφκά
250 γρ. φέτα
250 γρ. ανθότυρο
1 αγελαδινό γιαούρτι

(χρησιμοποιώντας για μεζούρα το κεσεδάκι του γιαουρτιού):
1 κεσεδάκι γάλα
1/2 κεσεδάκι λάδι
2 αυγά
άνηθος ή δυόσμος (προαιρετικά)


 

Το φύλλο γιουφκά, μεγαλύτερο σε μέγεθος από τα συνηθισμένα φύλλα και εντελώς διαφορετικής υφής είναι που κάνει ακαταμάχητη αυτή την τυρόπιτα. Μπορεί να βρεθεί σε μαγαζιά της Θράκης ή ακόμη και σε συγκεκριμένα παντοπωλεία της Αθήνας. Ο θείςο Γκούγκλης και όχι η θεία Όλγα ξέρει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η πίτα γίνεται και με χωριάτικο φύλλο για πίτα – εξαιρετικό το Ζαγορίσιο του Χαβέλα.

   



Ανακατεύουμε σ’ ένα μπωλ το γάλα με το λάδι, και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα ελαφρά και το γιαούρτι. Τρίβουμε πιπέρι στο μείγμα και ανακατεύουμε ξανά.




IMG_8538




Λαδώνουμε ένα μεγάλο ανοξείδωτο ταψί με διάμετρο 34-36 εκ. Απλώνουμε ένα φύλλο αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται έξω από το ταψί και κόβουμε όσο περισσεύει. Το καλό με το γιουφκά είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κουρελάκια αυτά στρώνοντάς τα στο ταψί και φτιάχνοντας μια ενιαία στρώση φύλλου χωρίς καμιά απολύτως συνέπεια.
Περιχύνουμε με μια κουτάλα από το μείγμα των υγρών και τρίβουμε με το χέρι ίση ποσότητα φέτας και ανθότυρου χωρίς να νοιαζόμαστε αν τα κομμάτια δεν είναι ομοιόμορφα. Αρωματίζουμε με ελάχιστο δυόσμο και απλώνουμε ένα δεύτερο φύλλο, κόβοντας και πάλι όσο περισσεύει.
Ραντίζουμε ξανά με μια κουτάλα από το μείγμα των υγρών και τρίβουμε τυρί.



IMG_8539



Φτιάχνουμε μια τρίτη στρώση με τα περισσεύματα που κρατήσαμε, ραντίζουμε με λίγο ακόμη από το μείγμα των τυριών και τρίβουμε το υπόλοιπο τυρί.



IMG_8540




IMG_8537



Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο τσαλακώνοντάς το για να χωρέσει στο ταψί . Περιχύνουμε την πίτα με το υπόλοιπο μείγμα των υγρών και την αφήνουμε για 1-2 ώρες, να τραβήξει τα υγρά, να φουσκώσει και ν’ αφρατέψει.




IMG_8541



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ



 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45΄- 50΄περίπου, φροντίζοντας να ροδίσει ομοιόμορφα από πάνω και από κάτω.



Ο δικός μου ο φούρνος είναι κομματάκι γέρος κι ιδιότροπος και ψήνω την πίτα για 20΄ στην ταυτόχρονη λειτουργία των αντιστάσεων και του αέρα. Γυρνάω το ταψί τα μπρος-πίσω και ψήνω για άλλα 20΄ περίπου στις αντιστάσεις. Αν χρειαστεί, στο τέλος του ψησίματος χρησιμοποιώ μόνο την κάτω αντίσταση ή σβήνω το φούρνο και βάζω το ταψί απευθείας στον πυθμένα του φούρνου για 4΄-5΄.



IMG_8543



IMG_8542



Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα σε θερμοκρασία δωματίου και ορμάμε ασυγκράτητοι.




IMG_8545




IMG_8545

.

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου