Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Αρακάς α λα γαλλικά …

… Και κατά τον ρου των γεγονότων, αυτή η συνταγή ξεκινάει με ένα ρου. Όχι αρχαιοελληνικό αλλά γαλλικό roux. Την τεχνική που αποτελεί τη βάση της μπεσαμέλ και κάνει τα ταπεινά μπιζελάκια πραγματική λιχουδιά …

Αρακάς α λα γαλλικά

 

ΠΙΑΤΟ



υλικά:
500 γρ. ψιλός αρακάς
1 κουταλιά βούτυρο (ή μαργαρίνη)
1 κουταλιά αλεύρι
350 ml ζωμός κότας ή λαχανικών
1 μέτριο μαρούλι
χυμός λεμονιού, δυόσμος (προαιρετικά)





Η αναλογία του ρου είναι ίση ποσότητα αλεύρου και λιπαρής ουσίας. Κι όσο κι αν οι σεφ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνον βούτυρο και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητος, θα τολμήσω να πω ότι γίνεται ωραιότατος και με μαργαρίνη, εάν πρέπει να αποφύγουμε το βούτυρο.


Λυώνουμε το βούτυρο σε σωτέζα και προσθέτουμε το αλεύρι. 

Καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σκουρύνει και ρίχνουμε το ζωμό, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθούν τυχόν σβώλοι.


IMG_20171107_155511

 IMG_20171107_155809



Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε να ξεπαγώσει.



IMG_20171107_155834

 IMG_20171107_155938



Σκεπάζουμε, σιγοβράζουμε για 15 ΄  και ρίχνουμε το μαρούλι χοντροκομμένο.



IMG_20171107_162102

 IMG_20171107_162342

  

Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να σωθούν τα περισσότερα υγρά. 

Αν χρειαστεί, βράζουμε για λίγο το φαγητό ξεσκέπαστο σε δυνατή φωτιά.

 

ΕΤΟΙΜΟ

 ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού και το δυόσμο.

Σερβίρουμε.

  

ΕΤΟΙΜΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

  ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου