… Και κατά τον ρου των γεγονότων, αυτή η συνταγή ξεκινάει με ένα ρου. Όχι αρχαιοελληνικό αλλά γαλλικό roux. Την τεχνική που αποτελεί τη βάση της μπεσαμέλ και κάνει τα ταπεινά μπιζελάκια πραγματική λιχουδιά …
Αρακάς α λα γαλλικά
υλικά:
500 γρ. ψιλός αρακάς
1 κουταλιά βούτυρο (ή μαργαρίνη)
1 κουταλιά αλεύρι
350 ml ζωμός κότας ή λαχανικών
1 μέτριο μαρούλι
χυμός λεμονιού, δυόσμος (προαιρετικά)
Η αναλογία του ρου είναι ίση ποσότητα αλεύρου και λιπαρής ουσίας. Κι όσο κι αν οι σεφ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνον βούτυρο και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητος, θα τολμήσω να πω ότι γίνεται ωραιότατος και με μαργαρίνη, εάν πρέπει να αποφύγουμε το βούτυρο.
Λυώνουμε το βούτυρο σε σωτέζα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να σκουρύνει και ρίχνουμε το ζωμό, ανακατεύοντας καλά για να διαλυθούν τυχόν σβώλοι.
Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε να ξεπαγώσει.
Σκεπάζουμε, σιγοβράζουμε για 15 ΄ και ρίχνουμε το μαρούλι χοντροκομμένο.
Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
Αν χρειαστεί, βράζουμε για λίγο το φαγητό ξεσκέπαστο σε δυνατή φωτιά.
Αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού και το δυόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου