Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Γιουβέτσι με κιμά και φέτα …

Άλλοι φροντίζουν το καλοκαίρι να έχουν φέτες την κοιλιά. Εγώ φροντίζω το καλοκαίρι να έχω φέτα στην κοιλιά. Μπόλικη και κατά προτίμηση ΔΩΔΩΝΗ, γιατί θα πέσει να με πλακώσει.
Για να αρμυρίζει τις ντοματοσαλάτες και να συνοδεύει τα γεμιστά, να νοστιμίζει τις κασιόπιτες, για το ψωμοτύρι με πεπόνι όταν δεν έχουμε φαΐ, για την απαραίτητη τυρόπιτα και για το …

 

Γιουβέτσι με κιμά και φέτα

 

IMG_8149

 

υλικά:
500 γρ. κιμάς ανάμεικτος
300 γρ. κριθαράκι χοντρό
2 κολοκυθάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι)
1 σκελίδα σκόρδο
1 σφηνάκι κονιάκ ή μισό ποτηράκι κρασί
1 κύβος λαχανικών
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
μια πρέζα κανέλλα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο

φέτα
ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά

 

 

 

Ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον κιμά. 

Τον σωτάρουμε γυρνώντας τον με πηρούνα μέχρι να σπάσει σε κομμάτια, να χάσει όλο το κόκκινο χρώμα του και να γίνει σπυρωτός. 

Αν βγάλει πολύ λίπος, μπορούμε να αφαιρέσουμε μερικές κουταλιές γέρνοντας ελαφρά την κατσαρόλα.

  

SAM_6392

 SAM_6394

 

 

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. 

Τρίβουμε και την πιπεριά Φλωρίνης. 

Ρίχνουμε στον κιμά τον κύβο, ανακατεύουμε να πάει παντού και προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά και το σκόρδο. 

Τα σωτάρουμε μαζί για 5΄, αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με κανέλλα και μοσχοκάρυδο που θα αλαφρώσουν την κάπως βαριά μυρωδιά του κιμά, και σβήνουμε με το κονιάκ. 

Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ. 

Γεμίζουμε την κονσέρβα με νερό μέχρι τη μέση και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

  

SAM_6395

 SAM_6397

 SAM_6398

 

 

Καπακώνουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 25΄ τουλάχιστον, ή μέχρι και 40΄ αν έχουμε χρόνο.

Βράζουμε για 5΄ το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, το περνάμε με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα με τον κιμά και ανακατεύουμε καλά. 

Κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασε.

 
 

SAM_6400

 SAM_6402

 SAM_6404

 

 

Αδειάζουμε με προσοχή το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί και προσθέτουμε 1-2 κούπες από το νερό που κρατήσαμε. 

Ρίχνουμε και μπόλικη τριμμένη φέτα.

 

 

SAM_6405

 SAM_6407

 

 

Ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25΄ - 30΄ προσθέτοντας, όταν χρειάζεται, από το νερό που κρατήσαμε.

 

 

SAM_6408

 SAM_6409

 

 

Όταν είναι έτοιμο το κριθαράκι, τραβάμε έξω το ταψί, πασπαλίζουμε με το τριμμένο ημίσκληρο και αφήνουμε το γιουβέτσι στο φούρνο μέχρι να λυώσει το τυρί.

 

 

SAM_6410

 SAM_6412

 

 

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

 

 

IMG_8141

 IMG_8148

 IMG_8147

 IMG_8151

IMG_8150

IMG_8142

IMG_8145

IMG_8146

IMG_8152

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου