Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τάρτα με σαλάμι, πουρέ κολοκύθας και κουκουνάρι …

… Αχ, Ελενάκι, Ελενάκι, είναι μια ζωγραφιά. Και η πολύχρωμη σαλάτα που έφτιαξα και η σημερινή τάρτα. Βρε, μπας και την ψώνισα τελικά με τα χρώματα και τις ζωγραφικές; Πήραν αέρα τα μυαλά μας τραλαλά;
Ουδέν αναληθέστερον τούτου. Απλώς περνάω μια καλλιτεχνική φάση. Ή μ’ έχει πιάσει η άνοιξη. Ή όλα μαζί.
Και γιατί όχι, στο κάτω-κάτω; Είναι σαν παιχνίδι, μια πρόκληση για το μυαλό και για τα χέρια, ο ενθουσιασμός του να παίρνεις μια πρώτη ύλη και να τη μεταμορφώνεις. Καλλιτέχνης ο καθένας μας, ακόμη και μικρός ή αυτοδίδακτος. Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι Ντα Βίντσιδες, καλός είναι κι ο Θεόφιλος …


   

Εξάλλου ακόμη και μια ζύμη για τάρτα μπορεί να γίνει ο καμβάς μιας εφήμερης χρωματικής σύνθεσης. Η συγκεκριμένη τάρτα μάλιστα, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα πραγματικό αριστούργημα, ένα masterpiece που λέμε στα μέρη μου.
Το ζωηρό πορτοκαλί της κολοκύθας, σαν το κίτρινο του καδμίου. Το καθαρό άσπρο του τυριού, ίδιο λευκό τιτανίου και το βαθύ κόκκινο του σαλαμιού, ένα κόκκινο αλιζαρίνης …



Τάρτα με σαλάμι, πουρέ κολοκύθας και κουκουνάρι



υλικά:
300 γρ. πουρές κολοκύθας (έτοιμος από βαζάκι)
150 γρ. σαλάμι αέρος (πικάντικο)
200 γρ. ανθότυρο ή καδοτύρι ή κατίκι
ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
30 γρ. κουκουνάρι
θυμάρι

1 φύλλο σφολιάτα



Ανοίγουμε τη σφολιάτα και την απλώνουμε σε παραλληλόγραμμο ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Στρώνουμε πρώτα το λευκό τυρί που προτιμάμε. Αν χρησιμοποιήσουμε καδοτύρι ή κατίκι δε χρειάζεται καμιά προεργασία. Αν βάλουμε ανθότυρο, το σπάμε πρώτα σε κομμάτια και το δουλεύουμε με πηρούνι μαζί με λίγο λάδι και αλατοπίπερο.





Ρίχνουμε από πάνω κουταλιές πουρέ και τον απλώνουμε παντού με κουτάλι.



 




Στρώνουμε το σαλάμι και πασπαλίζουμε με το ημίσκληρο τυρί, χοντροτριμμένο.





Τέλος, σκορπίζουμε το κουκουνάρι και το θυμάρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄.
Στα μισά του ψησίματος, γυρίζουμε το ταψί για να ψηθεί ομοιόμορφα.






Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή, αρωματισμένη με λίγο ακόμη θυμάρι.





 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου