Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Η μάνα μου είναι τρελλή …

… άρχισε να τραγουδάει η θυγατέρα μου όταν της παρουσίασα την τούρτα έκπληξη για το ετήσιο, θερινό, πάρτυ της. Γιατί τα πάρτυ τα δικά μας είναι κάπως σαν τα ηλιοστάσια, ή τα ανάκτορα του τσάρου – θερινά και χειμερινά.
Ένα τον Ιούνιο, επί τη ονομαστική της εορτή και επί τη ευκαιρία της λήξης παλαιότερα του σχολικού και νυν ακαδημαϊκού έτους, ένα τον Οκτώβριο, επί τη ευκαιρία του Halloween και για να εορτάσουμε το φθινόπωρο με μια γερή δόση τρομάρας, κι ένα το Φεβρουάριο, γενέθλιο μήνα της και καρδιά του χειμώνα.
Μαζεύεται λοιπόν η τρελλοπαρέα τρις ετησίως, σαν τους Δρουίδες σε δρυοδάση και ντόλμεν, τρέχει κι η τρελλομάνα κάθε φορά να ετοιμάσει τα δέοντα, να πρωτοτυπήσει και να καταπλήξει τα πλήθη.
Η μάνα της λοιπόν, είμαι όντως τρελλή, μουρλή, ζουρλή και παλαβή και πολύ το χαίρομαι. Ενθουσιάζομαι όταν καλεί φίλους, νεανικές κεφάτες παρέες, γελαστές και παιχνιδιάρικες, που τρώνε, γελάνε, τραγουδάνε, παίζουν και διασκεδάζουν μέχρι αργά. Όσα δεν έκανα εγώ στην ηλικία τους, χαίρομαι να τα κάνουν εκείνοι.
Έτσι, χάρηκα πολύ και με την τούρτα-πιάνο που έφτιαξα για την ταλαντούχα μου πιανίστα. Καιρό το είχα κατά νου να το επιχειρήσω, αλλά δεν είχα καταλήξει στον τρόπο. Σε διάφορες ιστοσελίδες υπήρχαν ιδέες και προτάσεις, άλλες απλοϊκές κι άλλες ολόκληρες υπερπαραγωγές, όλες με παντεσπάνι.
Εγώ αυτοσχεδίασα με σαβαγιάρ …


Τούρτα πιάνο


ΑΝΩΘΕΝ
   


υλικά:
σαβαγιάρ
κρέμα ζαχαροπλαστικής σοκολάτα
γλάσσο σοκολάτας

Για τα πλήκτρα
ΚΙΤ- ΚΑΤ λευκά
ΚΙΤ- ΚΑΤ μαύρα ή μακρόστενα κομμάτια κουβερτούρα

Για τη διακόσμηση:
μαρμελάδα ροδάκινο
νότες και κλειδιά του σολ από λευκή σοκολάτα


Ξεκινάμε φτιάχνοντας μια πρώτη στρώση με τα σαβαγιάρ και δίνοντάς της, χοντρικά, το σχήμα ενός πιάνου με ουρά.Η ΒΑΣΗ

ΒΑΣΗΚαλύπτουμε με τη μισή κρέμα όλα τα σαβαγιάρ, εκτός από τα πολύ μπροστινά, στα οποία θα βάλουμε τα πλήκτρα.ΜΕ ΚΡΕΜΑ

ΠΡΩΤΗ ΚΡΕΜΑΦτιάχνουμε τη δεύτερη στρώση με σαβαγιάρ, αφήνοντας και πάλι κενό το κομμάτι που δεν καλύψαμε με κρέμα.ΑΝΩΔΟΜΗ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΡΩΣΗΚαλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα και φτιάχνουμε μια τελευταία στρώση με σαβαγιάρ.ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΡΕΜΑ

ΤΡΙΤΗ ΣΤΡΩΣΗ

ΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟΣΠεριχύνουμε την όλη κατασκευή με μπόλικο γλάσσο σοκολάτας. Για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο ομοιόμορφη επιφάνεια στο πιάνο, γεμίζουμε τα κενά ανάμεσα στα σαβαγιάρ με τρίμματα και ύστερα απλώνουμε το γλάσσο.
Φτιάχνουμε το πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας τα λευκά και τα μαύρα ΚΙΤ-ΚΑΤ.ΜΕ ΓΛΑΣΣΟ

ΠΛΗΚΤΡΑ ΚΟΝΤΙΝΟΌταν σφίξει το γλάσσο, το περνάμε με ζεσταμένη μαρμελάδα ροδάκινο για να γυαλίζει το πιάνο. Χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με λεπτή μύτη φτιάχνουμε με τη λιωμένη λευκή σοκολάτα νότες και κλειδιά του σολ. Τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.ΝΟΤΕΣ

ΚΛΕΙΔΙΑΔιακοσμούμε το πιάνο κατά βούλησιν και το διατηρούμε στο ψυγείο. Πριν το σερβίρουμε, το αφήνουμε για 30΄σε θερμοκρασία δωματίου, για να μαλακώσει λίγο το γλάσσο.ΕΤΟΙΜΟ

ΚΟΝΤΙΝΟ

 ΥΑΜΑΗΑ

ΠΛΑΓΙΩΣ

ΜΕ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ

ΕΤΟΙΜΟ ΑΝΩΘΕΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου