Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

One pot pasta …

… Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα. Το παλιό σλόγκαν ταιριάζει γάντι στις one pot recipes, όπως λένε και στα χωριά μας τις εξαιρετικά δημοφιλείς τον τελευταίο καιρό συνταγές που διατρέχουν με ταχύτητα αστραπής τον πλανήτη.
Και μας τις παρουσιάζουν κατενθουσιασμένοι μάγειροι, σεφ και παρουσιαστές που ανακάλυψαν την Αμερική και την ευκολία –ή μήπως ανάγκη- του να μαγειρεύεις σ’ ένα σκεύος.
Καλά, κατσαρόλες δεν είχαν στα σπίτια τους; Αλλά τι λέω; Απευθύνονται σε λαούς ολόκληρους που ζουν μια διαρκή Εποχή των παγετώνων κι επιβιώνουν αποψύχοντας μαμούθ στα μικροκύματα.
Ενώ, εμείς … Μάχη δινόταν εδώ και πενήντα χρόνια γύρω από το τραπέζι στο κέντρο του οποίου καθόταν μεγαλοπρεπώς ο ταβάς με το φαΐ. Και one pot και one χλιάρ μη σου πω, κι όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε.
Δε βαριέσαι. Θα τα φτιάξω τα περίφημα one pot pasta, πιο πολύ σαν παιχνίδι και συνδυασμό χρωμάτων.
Όχι ότι δεν ήταν νόστιμα, πάντως …



Λινγκουίνι με τοματίνια

One pot pasta



υλικά:
300 γρ. λινγκουίνι
300 γρ. τοματίνια ή ντομάτα κομμένη σε μεσαία κομμάτια
1 μικρό κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουτ. γλ. αλάτι
λίγο μπούκοβο γλυκό
2 κλαράκια βασιλικός ή μαϊντανός
4 1/2 κούπες νερό
τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά

προαιρετικά: 2 σκελίδες σκόρδο





Χρησιμοποιούμε μια χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα ή μια σωτέζα για να φτιάξουμε το φαγητό.
Βάζουμε πρώτα στη μέση τα λινγκουίνι και αραδιάζουμε γύρω τους τα τοματίνια κομμένα στη μέση κατά μήκος, το κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτά φετάκια (και το σκόρδο, αν βάλουμε), το βασιλικό ή το μαϊντανό, το μπούκοβο, το λάδι, το αλάτι και λίγο πιπέρι.





Προσθέτουμε το νερό και περιμένουμε να πάρει βράση.





Βράζουμε, ανακατεύοντας τακτικά και γυρνώντας τα λινγκουίνι ώστε όλες οι πλευρές τους να βρίσκονται στο νερό. Χρειάζονται περίπου 10΄, μέχρι το ζυμαρικό να γίνει al dente και να εξατμιστεί όλο σχεδόν το νερό.



 

 


Σερβίρουμε τα λινγκουίνι μαζί με τα λαχανικά τους. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.



 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου