… να κόψει ένα κεράσι και κατέβηκε με τρία καλάθια ξέχειλα. Και τώρα, τι θα γίνουμε με τόσο κεράσι; Εννοείται πως πολλά θα τα κεράσει – σε φίλους, συγγενείς και γνωστούς.
Και πάλι όμως η κουζίνα μου έγινε Κερασούντα. Εγώ, βέβαια, θα προτιμούσα να γίνει Σαμψούντα, με το λαϊκό ήρωα Σαμψών να με βοηθάει να σηκώσω χαλιά και φλοκάτες, αλλά τι να γίνει. Θα πορευτώ με τις δυνάμεις μου και θα επικεντρωθώ στα κεράσια.
Θα εξασφαλίσω πρώτα τις κερασόπιτες του χειμώνα, θα φάω μέχρι να πω μπιρ Αλλάχ και με τα υπόλοιπα θα φτιάξω μαρμελάδα. Την έχω φτιάξει και παλιότερα αλλά τώρα θα εφαρμόσω άλλη μέθοδο για τη …
Μαρμελάδα κεράσι
υλικά:
2 κιλά κεράσια (καθαρό βάρος)
800-1.000 γρ. ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
Πλένουμε τα κεράσια και, φορώντας γάντια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη, στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε τη μαρμελάδα και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα τα κεράσια θα έχουν βγάλει μπόλικο ζουμί και η ζάχαρη θα έχει λυώσει. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κεράσια (20΄-25΄ περίπου). Κατά τη διάρκεια του βρασμού δημιουργείται αφρός, τον οποίον αφαιρούμε προσεκτικά με κουτάλι.
Όταν βράσουν τα κεράσια τα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει 2-3 τελευταίες βράσεις. Αν θέλουμε πολύ πηχτή τη μαρμελάδα, συνεχίζουμε το βράσιμο έχοντας κατά νου, όμως, ότι όσο κρυώνει θα πήζει.
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και τα στολίζουμε με όμορφες ετικέτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου