Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Κοτόπουλο γιουβέτσι κατσαρόλας με χαλούμι …

… Το έτερον ήμισυ του κοτόπουλου, έτερον ήμισυ κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, θα το αφήσω για μίαν ετέραν φοράν, που θα ψωνίσω και έτερα αντικείμενα για να το μαγειρέψω.
Το μισό φτάνει και περισσεύει για μια τριμελή οικογένεια, ιδίως όταν ο ένας δεν τρώει κρέας. Το μαγειρεύει όμως, όχι που να το παινευτώ, εξαιρετικά …



Κοτόπουλο γιουβέτσι κατσαρόλας με χαλούμι



ΠΙΑΤΟ ΑΝΩΘΕΝ


υλικά:
μισό κοτόπουλο
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο κόκκινο κρασί
1 κουταλιά χυμός λεμονιού
μισή κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
5-6 κόκκοι μπαχάρι
3-4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο)
2 δαφνόφυλλα
1 κανελλόξυλο
150 γρ. κριθαράκι
100 γρ. χαλούμι




Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, ξεχωρίζοντας το μπούτι, τη φτερούγα και το στήθος, και το αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε σε φαρδειά κατσαρόλα 3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές. 

Το βγάζουμε σε πιάτο και ρίχνουμε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι. Το σωτάρουμε 3΄- 4΄ μέχρι ν’ αλλάξει χρώμα και ρίχνουμε το σκόρδο. Ξαναβάζουμε και το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και τα φέρνουμε 2-3 γύρες όλα μαζί.
Σβήνουμε με το κρασί και το λεμόνι.


ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ



Ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ κι όλα τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας.


ΝΤΟΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΝΕΡΟ



Καπακώνουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κοτόπουλο (45΄-50΄ περίπου). 

Βγάζουμε το κοτόπουλο και ρίχνουμε το κριθαράκι. Αν η σάλτσα έχει λιγοστέψει αρκετά, συμπληρώνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20΄-25΄, ανακατεύοντας τακτικά γιατί το κριθαράκι έχει την κακή συνήθεια να πιάνει στον πάτο της κατσαρόλας. 

Όταν βράσει το κριθαράκι, ρίχνουμε το χαλούμι, κομμένο σε κύβους, αφήνουμε το φαγητό να πάρει 2-3 βράσεις και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Θέλουμε να έχει αρκετό ζουμί γιατί, κρυώνοντας, το κριθαράκι θα το τραβήξει.



ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΠΛΑΪ 



Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5΄ και σερβίρουμε.


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΛΟΞΑ

ΧΥΛΩΜΕΝΟ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου