Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Πουτίγκα με χουρμάδες και σως καραμέλας …

… ΄Έχω απόψε ραντεβού. I have a date. ΄Ή μήπως δεν έχω ραντεβού κι έχω απλώς ένα χουρμά;
Και πού να το βρω το ραντεβού, τώρα που όλοι οι αρχαιολόγοι είναι απασχολημένοι σε τύμβους και ορύγματα ή ανταλλάσσουν πυρά σ’ αρχαία χαρακώματα;
Κι αν αναρωτηθείς γιατί καλά και ντε θέλω ραντεβού με αρχαιολόγο, δεν είναι επειδή προ αμνημονεύτων σπούδασα με λαχτάρα αρχαιολογία κι ονειρευόμουν να γίνω ένας απ’ τους εκλεκτούς, πριν προσγειωθώ ανώμαλα και γίνω φυτό εσωτερικού χώρου. Γραφείου για την ακρίβεια.  
Αλλά επειδή σύμφωνα με την ΄Αγκαθα ένας αρχαιολόγος είναι ο καλύτερος  σύντροφος που θα μπορούσε να έχει μια γυναίκα. ΄Όσο περισσότερο μεγαλώνει αυτή, τόσο περισσότερο ενδιαφέρεται εκείνος γι’ αυτήν.
΄Άτιμη κοινωνία που άλλους τους κατεβάζεις κι άλλους τους ανεβάζεις στα Τάρταρα. Ούτε αρχαιολόγο, ούτε ραντεβού. Χουρμά έχω τελικά –για την ακρίβεια μπόλικους χουρμάδες ξεχασμένους στο ντουλάπι μου. Κι αφού δεν πρόκειται να βγω, ας μπω στην κουζίνα …


Πουτίγκα με χουρμάδες και σως καραμέλας



ΠΙΑΤΑΚΙ



υλικά:
250 γρ. χουρμάδες
1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
1 φακελάκι αρωματικό τσάι (προαιρετικά)
85 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
170 γρ. ζάχαρη άχνη
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 μεγάλα αυγά
2 κουταλιές σκόνη για ρόφημα σοκολάτας
2 κουταλιές γιαούρτι
κανέλλα, γαρύφαλλο

Για τη σως καραμέλας:
115 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
115 γρ. καστανή ζάχαρη (ή light muscovado sugar)
140 γρ. πηχτή κρέμα γάλακτος





Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους βάζουμε σε μπωλ και τους καλύπτουμε με ζεστό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.

 Για περισσότερο άρωμα και γεύση βάζουμε μαζί με τους χουρμάδες κι ένα φακελάκι τσάι. 

Μόλις οι χουρμάδες μαλακώσουν τους στραγγίζουμε και τους πολτοποιούμε καλά στο multi. 

Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι, τα μπαχαρικά και τη σκόνη σοκολάτας. 

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γιαούρτι και τους χουρμάδες, διπλώνοντας απαλά με σπάτουλα.



ΖΥΜΗ
  ΓΙΑΟΥΡΤΙ



Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι ή πήλινο σκεύος. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
 ΨΗΜΕΝΗ



Για να φτιάξουμε τη σως καραμέλας βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος.

Σιγοβράζουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να να αποκτήσουμε μια σκούρα, πηχτή σως.

Σερβίρουμε την πουτίγκα περιχύνοντάς τη με τη σως καραμέλας.



ΚΟΜΜΑΤΙ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου