… Σουπάρα με το συμπάθιο. ΄Έτσι θα αποδιδόταν στα ελληνικά το minestrone. Αφού minestra η σούπα είναι και το -one προστίθεται ως μεγεθυντικό, το όλον σουπάρα.
Και με το δίκιο της γιατί δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ούτε για μια οποιαδήποτε σούπα. ΄Όχι, κύριε. Το μινεστρόνε είναι η σούπα που κυριαρχεί στην κουζίνα της γείτονος και όχι τυχαία.
Είναι η σούπα των τεσσάρων εποχών αφού υπάρχει μια εκδοχή της για κάθε εποχή του χρόνου, στην οποία παντρεύονται με μαεστρία τα εποχικά λαχανικά. Η βάση της όμως παραμένει σταθερή - ένας πηχτός ζωμός στον οποίον βράζουν λαχανικά και ζυμαρικό και απ’ τον οποίον δε λείπουν σε κάθε εποχή τα φασόλια borlotti.
Κι αφού βρισκόμαστε, έστω και για λίγο ακόμη στο φθινόπωρο, θα ετοιμάσω ένα minestrone autunnale …
Φθινοπωρινό μινεστρόνε με πέστο
υλικά:
200 γρ. φασολάκια
100 γρ. φασόλια borlotti
2 πατάτες
1 πράσο
2 μεγάλα ντοματίνια ή 1 ντομάτα
3 κολοκυθάκια
1 κλωνάρι σέλινο
1 ζωμός κότας ή βοδινού ή λαχανικών
100 γρ. μακαρονάκι κοφτό μισό (ή σπαγγετίνι, πεπονάκι, αστράκι)
4 κουταλιές πέστο
2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα
Απαραίτητο συστατικό του ιταλικού μινεστρόνε είναι τα φασόλια borlotti, τα οποία μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν από φασόλια χάντρες ή από κόκκινα φασόλια.
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση.
Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ζωμό και όλα τα λαχανικά, εκτός από τα κολοκυθάκια.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 30΄ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄ ακόμη.
Τελευταίο ρίχνουμε το ζυμαρικό και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του.
Προσθέτουμε το πέστο, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη γραβιέρα.
Αφήνουμε τη σούπα να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου