Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κέικ με μήλα και ψωμί …

… Στην απά- στην απά- στην απάνω γειτονίτσα το φτιάχνουν αυτό το γλυκό. ΄Όχι στη δικιά μας, στης Ιταλίας την απάνω γειτονίτσα, τη Valle d'Aosta με τ’ όνομα. Μια που πήρα σβάρνα κι εγώ τις γειτονιές του κόσμου σαν τη Φαραντούρη, είπα μετά την Ισπανία να περάσω μια γύρα κι από κει.
Δεν ξέρω αν την έχεις ακουστά τη Valle d'Aosta. Εγώ πάντως δεν την είχα μέχρι που βρήκα μια παραδοσιακή συνταγή της περιοχής, που μου έλυνε το πρόβλημα του τι να κάνω πάλι το ψωμί που περίσσεψε και τα λίγα μήλα που- εντελώς ανεξήγητα- δεν έφαγα μέσα στη βδομάδα ...



Κέικ με μήλα και ψωμί
Dolce alla valdostana di mele
 


ΠΛΑΪ ΚΟΝΤΙΝΟ  


υλικά:
4 μήλα
10 λεπτές φέτες ψωμί (φρατζόλα ή του τοστ)
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
10 γρ. καστανή ζάχαρη

500 ml ζαχαρούχο γάλα
2 αυγά

Για το σερβίρισμα: άχνη, κανέλλα, καρύδια





Λυώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε βαθύ πιάτο. 

Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτες ή σουφλέ.

Βουτάμε τις μισές φέτες του ψωμιού στο βούτυρο και από τις δυο πλευρές και τις στρώνουμε στη φόρμα. 

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και απλώνουμε τα μισά μήλα πάνω στο ψωμί.



 
ΨΩΜΙ    ΚΑΙ ΜΗΛΑ



Φτιάχνουμε στρώσεις εναλλάσσοντας ψωμί και μήλα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε όλα.



ΠΑΝΩ ΣΤΡΩΣΗ
   ΠΑΝΩ ΜΗΛΑ



Χτυπάμε τα αυγά με πηρούνι και τα ανακατεύουμε με το ζαχαρούχο γάλα.

Περιχύνουμε το “κέικ”.



ΠΑΡΕΑ
   ΕΜΠΟΤΙΣΜΟΣ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄-50΄, ελέγχοντας και προσαρμόζοντας ανάλογα το ψήσιμο.

Μόλις κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε το κέικ.

Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη, κανέλλα και τριμμένα καρύδια ή με κρέμα βανίλια.



 
ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΑΝΩΘΕΝ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου