Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Μουτζέντρα …

… Μοζάντρα; Σιγά μην είναι και Λωξάντρα.
Μουκέντρα; Σιγά μην είναι και βουκέντρα.
Μα ποιο είναι επιτέλους το σωστό όνομα αυτού του φαγητού;
Ο καθένας το λέει όπως θέλει, αλλά όλοι εννοούν το ίδιο – το χορταστικό φακόρυζο που είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Κύπρου αλλά και της Μεσογείου, αφού δε λείπει, έστω και με τις απαραίτητες τοπικές παραλλαγές, από καμιά κουζίνα της.
Αλλά τι κάθομαι και χολοσκάω; Φθινόπωρο είναι, η εποχή που φεύγουν τα χελιδόνια κι έρχονται οι φοιτητές. Να πώς θα μάθω από πρώτο χέρι το όνομα του φαγητού. Θα στήσω αυτί σε πλατείες, σούπερ μάρκετ και αστικά κι όπου ακούσω τραγουδιστές φωνές και πολλά φιλούθκια θα ρωτήσω.
Κι όποιος ρωτάει μαθαίνει. Μουτζέντρα το λένε, μου απάντησαν ομόφωνα κι ησύχασα …


Μουτζέντρα


ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
1 κούπα φακές ψιλές
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 δαφνόφυλλο
1 μικρό καρότο

1 κούπα ρύζι για πιλάφι
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2,5-3 κούπες ζωμός
φρέσκος ή ξερός δυόσμος

προαιρετικά: χυμός λεμονιού





Βράζουμε τις φακές σε μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι, το καρότο και το δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20΄-25΄). 

Τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη. 

Σε 3 κουταλιές λάδι ροδίζουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά. 

Μόλις μαλακώσει ρίχνουμε το ρύζι και τα σωτάρουμε μαζί για 3΄-4΄, μέχρι το ρύζι να γυαλίσει.

 Προσθέτουμε μια κουτάλα ζωμό και περιμένουμε να τον απορροφήσει το ρύζι.



ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
ΖΩΜΟΣ ΑΡΧΗ



Τότε ρίχνουμε τις φακές και τον υπόλοιπο ζωμό, ανακατεύουμε προσεκτικά και  αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό για 20΄ περίπου. 

Αν χρειαστεί προσθέτουμε ξανά λίγο ζωμό κατά τα διάρκεια του μαγειρέματος.



ΚΑΙ ΦΑΚΗ
ΜΕ ΖΩΜΟ



΄Όταν απορροφηθούν τα υγρά και βράσει το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο, να τραβήξει για 10΄. 

Σερβίρουμε τη μουτζέντρα σκέτη ή τη ραντίζουμε με λίγο λάδι, λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με δυόσμο.



ΣΠΥΡΩΤΗ

ΠΙΑΤΟ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου