Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ζύμη για γλυκιά τάρτα …

… Ζυμώσεις που μείνανε ζυμώσεις. Που οδήγησαν σε μικρές ή παταγώδεις αποτυχίες. Κι άλλες που έδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Μια καλή ζύμη για τάρτα είναι πάντα ένας άσος στο μανίκι κάθε νοικοκυράς. Διότι ως γνωστόν, ό,τι ορίζουν τα θεμέλια προσκυνούν τα κεραμίδια. Και η βάση είναι το ήμισυ της επιτυχίας μιας τάρτας. Ξεκινώντας από μια απλή
πάστα φλώρα, για να προχωρήσουμε σε μηλόπιτες, γεμιστές, σκεπαστές και κάμπριο, σε τάρτες φρούτων ζεστές ή κρύες, προσθέτοντας καμιά φορά και λίγο κακάο για μια διαφορετική νότα.
Εκτός από όλες τις ανωτέρω συνταγές, ιδού και η βασική και κλασσική συνταγή ζύμης για γλυκιά τάρτα ή πίτα. Με τη σφραγίδα ποιότητας του BBC, if you please …



Ζύμη για γλυκιά τάρτα ή σκεπαστή πίτα



ΖΥΜΗ ΜΠΑΛΑ



υλικά:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. κρύο βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 μεσαίο αυγό
λίγο γάλα

προαιρετικά:
 ξύσμα λεμονιού/πορτοκαλιού ή βανίλια






Κοσκινίζουμε το αλεύρι και την άχνη. 

Ρίχνουμε το βούτυρο/μαργαρίνη, κομμένο σε κύβους και τρίβουμε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μας, μέχρι να αποκτήσει μια ψιχουλιαστή υφή. 

Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες και σίγουρες για να μην προλάβει να μαλακώσει πολύ το βούτυρο από τη θερμότητα των χεριών μας.


Το ξέρω ότι ακούγεται δύσκολο και αγχωτικό, αλλά δεν είναι καθόλου. Θέλει μόνο λίγο θάρρος και αυτοπεποίθηση. 

Αν είμαστε αρχάριοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για τα χέρια μας έναν κόφτη μπουγάτσας ή ένα μεγάλο μαχαίρι. Στους πιο πεπειραμένους παρόλα αυτά, θεωρώ ότι δεν προσφέρει και μεγάλη βοήθεια.



ΑΡΧΙΚΟ
   
ΑΝΑΜΙΞΗ ΑΡΧΗ
ΑΡΧΗ ΚΟΝΤΙΝΟ




Αν θέλουμε να αρωματίσουμε τη ζύμη, ρίχνουμε τώρα το ξύσμα ή τη βανίλια.

 Σπάμε το αυγό και ρίχνουμε 1 κουταλιά γάλα. 

Δουλεύουμε απαλά το μείγμα μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι και να αρχίσει να μοιάζει με ζύμη. 

Αποφεύγουμε το ζύμωμα και τις έντονες κινήσεις για να παραμείνει η ζύμη μας μετά το ψήσιμο, τραγανή και εύθρυπτη.



ΜΕ ΑΥΓΟ
    ΖΥΜΩΜΑ



Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο γάλα ακόμη και πάντα σε μικρές δόσεις, μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ομοιογενής. 

Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε σε μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄ τουλάχιστον πριν τη χρησιμοποιήσουμε.




ΖΥΜΗ

ΖΥΜΗ ΑΝΟΙΓΜΑ




Χρήσιμη σημείωση: μπορούμε να αυξάνουμε κατά βούλησιν την ποσότητα της ζύμης που θα φτιάξουμε αρκεί η ποσότητα του βουτύρου να είναι πάντα η μισή απ’ την αντίστοιχη του αλεύρου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου