Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ …

… Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων ήταν πορτοκάλια. Δεν είναι λογικό επομένως τα χρυσά πορτοκάλια να είναι τα κουμ κουατ; Εξάλλου τα λίγα κινέζικα που ξέρω το επιβεβαιώνουν:
金橘; 金钱桔树 και στα καντονέζικα gam gwat, σημαίνει χρυσό πορτοκάλι. Και δεν είναι ν’ απορεί κανείς. Το σχεδόν εξωπραγματικό τους χρώμα, το χρυσαφένιο σιρόπι τους όταν βράζουν ή το λικέρ τους που θυμίζει υγρό χρυσό, όλα το κάνουν ένα φρούτο μαγικό, σχεδόν μυθικό.


ΛΙΚΕΡ


Ό
πως οι περισσότεροι, το ήξερα από τις σχολικές εκδρομές στην Κέρκυρα και δεν το είχα σε μεγάλη υπόληψη. Εκείνα τα υπερβολικά ζαχαρωμένα γλυκάκια που ψήνονταν απ’ τον ανελέητο ήλιο στις βιτρίνες των μαγαζιών με τουριστικά είδη και που όλοι τα αγοράζαμε για σουβενίρ αλλά μετά βίας δοκιμάζαμε, οδήγησαν σε φιάσκο το πρώτο μας ραντεβού.
Μέχρι το περασμένο Σάββατο που είδα για πρώτη φορά -στη λαϊκή και στη ζωή μου- φρέσκα κουμ κουάτ.
Κι όταν λέμε φρέσκα, εννοούμε ολόφρεσκα. Τρυφερά, ζουμερά και καλογινωμένα, με το μεθυστικό τους άρωμα να σε τραβάει απ’ τη μύτη μέχρι ν’ ανακαλύψεις την πηγή του. Κι ενώ όλοι γέμιζαν σακούλες με πορτοκάλια και μανταρίνια, κανείς δεν τους έριξε ούτε ματιά. Τόσο το καλύτερο για μένα που είχα το πεδίο ελεύθερο να ορμήσω. Και να δοκιμάσω. Μου είπαν να το φάω ωμό και δε χρειάστηκε να μου το ξαναπούν.
Ήταν αράντιστα και τρώγονταν ολόκληρα με τη φλούδα.



ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ
        ΚΑΡΠΟΙ



Πώς μου φάνηκαν; Μια έκρηξη δροσιάς, φρεσκάδας και νοστιμιάς σε μια τοσοδούλα κάψουλα. Αρωματικά και καθόλου πικρά. Αν μου γλυτώσουν και δεν τα φάω όλα ωμά σαν καραμελάκια, θα τα φτιάξω γλυκό …



Κουμ κουάτ γλυκό του κουταλιού



ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ



υλικά:
1,5 κιλό κουμ κουάτ
1.200-1.500 γρ. ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
χυμός λεμονιού





Πλένουμε τα κουμ κουάτ κάτω από τρεχούμενο νερό, τα στραγγίζουμε και τα τρυπάμε χιαστί με λεπτή βελόνα πλεξίματος ή οδοντογλυφίδα. 

Τα βράζουμε μια φορά με κλειστό καπάκι σε άφθονο νερό για 8΄ και τα σουρώνουμε.



ΤΡΥΠΗΜΑ ΦΛΟΥ
        ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε το γλυκό, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και λίγο χυμό λεμονιού. 

Ρίχνουμε και τα κουμ κουάτ και τα αφήνουμε να σταθούν 12 ώρες.

Θα βγάλουν τα υγρά τους και θα δημιουργηθεί ένα σιρόπι που θα εισχωρήσει στα φρούτα και θα τα κάνει να φουσκώσουν.



ΖΑΧΑΡΗ
       ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΑ 



Σημείωση: Όπως τα περισσότερα εσπεριδοειδή, τα κουμ κουάτ χρειάζονται ξεπίκρισμα. Ακολουθούμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος όπως στο περγαμόντο, περνώντας τα για 3΄ κάθε φορά από φρέσκο νερό που βράζει, μέχρι να ξεπικρίσουν. Τα δικά μας ήταν τόσο γλυκά και τρυφερά που τα έβρασα μόνο μια φορά -κι αυτή για την τιμή των όπλων.


Βάζουμε την κατσαρόλα με το γλυκό να βράσει σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι, για 10΄ περίπου ή μέχρι να δέσει το σιρόπι. 

Ρίχνουμε το χυμό από ένα λεμόνι και αφήνουμε το γλυκό να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη. 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας, που θα απορροφήσει τους υδρατμούς και θα εμποδίσει όσο γίνεται τη συρρίκνωση του κουμ κουάτ. 

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει κουνώντας περιστασιακά την κατσαρόλα, για να εισχωρεί το σιρόπι στα φρούτα.

Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.



ΒΡΑΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
         ΣΤΟ ΒΑΖΟ


ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου