Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σπιτικά ντόνατς ...

... Τα DO's and DONT's ήταν η απαραίτητη στήλη για κάθε περιοδικό που σεβόταν τον εαυτό του αλλά όχι, κατ’ εμέ, και τους αναγνώστες του. Κάποιος ημιδιάσημος αναλάμβανε σε κάθε τεύχος να μας καθοδηγεί με τα ναι και τα όχι του, τα πάνω και τα κάτω, τα κάνε και απόφευγε ή, επί το ελληνικότερον, τα do’s and dont’s. 
Κι εμείς, οι πιστοί ακόλουθοι του μεγάλου γκουρού, ακολουθούσαμε τις εντολές σαν υπνωτισμένα χάπατα. Ναι στο σούσι, όχι στο σουβλάκι. Συν η Μύκονος, πλην οι Γαργαλιάνοι. Ναι στην καντίνα του beach bar, όχι μετά βδελυγμίας στα τάπερ με το σπιτικό φαγητό στην παραλία – θα γελάνε μαζί μας και τα φύκια. Must οι γελοίες πλατφόρμες, out τα παπουτσάκια του Θεού που δε σε κάνουν να μοιάζεις με θύμα των μαφιόζων, τσιμεντένια παπούτσια και φουντάρισμα στη θάλασσα. 
Γιατί τα θυμήθηκα τώρα όλα αυτά; Γιατί έπρεπε να μας σαρώσει η κρίση για να τινάξουμε από πάνω μας το φόβο και το κόμπλεξ του αρχοντοχωριάτη. Για να βγάζουμε στο γραφείο το σπιτικό κολατσιό χωρίς να παρακαλάμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί αν μας δει η διπλανή φαρμακόγλωσσα. Για να παίρνουμε στην παραλία φρέσκιες λαχταριστές ντομάτες, ψωμί κι ελληνική φέτα περιφρονώντας επιτέλους τα πλαστικά σάντουιτς, πλαστικά κι απ’ έξω κι από μέσα. 
Τώρα που τα φαγητά  της μαμάς γίνονται θέμα σεμιναρίων και αφιερωμάτων αντί να εξορίζονται στο πυρ το εξώτερον ως παρωχημένα και μπανάλ, τώρα που ίσως και ν’ αρχίζουμε ξανά να τρώμε πρωινό στο σπίτι μας κι όχι στις βουνοκορφές των ορειβατών, τώρα που οι Σουσούδες ξαναγυρίζουν στον Παναγιωτάκη …


Donuts


ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ 2



υλικά: 
2 κούπες κόκκινη φαρίνα (που φουσκώνει μόνη της) 
1 κούπα γάλα 
1 μέτρια πατάτα 
4 κουταλιές ζάχαρη 
1 πρέζα αλάτι


Επιπλέον: 
μέλι, κανέλλα, 
σοκολάτα γάλακτος/κουβερτούρα/λευκή 
πραλίνα φουντουκιού






Πλένουμε καλά την πατάτα, την τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι και τη βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στη δυνατή ισχύ για 5΄ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει. 

Την ξεφλουδίζουμε και τη λυώνουμε με πηρούνι μέσα σ’ ένα μπωλ. 

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας καλά μέχρι να διαλυθεί η πατάτα. 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τελευταία τη φαρίνα. 

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και λίγο κολλώδη ζύμη και την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.



ΖΥΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΑΝΟΙΓΜΑ 2



Κόβουμε δίσκους με μια κούπα και μ’ ένα καπάκι από μπουκάλι νερού κόβουμε και αφαιρούμε ένα μικρότερο κύκλο από το κέντρο. 

Ξαναζυμώνουμε τα κομμάτια της ζύμης που περίσσεψαν και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη ζύμη.




ΣΧΗΜΑ   ΚΟΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Τηγανίζουμε τα ντόνατς σε καυτό λάδι, γυρίζοντάς τα μία φορά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. 

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.



ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ



Τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε με κανέλλα ή λυώνουμε σοκολάτα και τα περιχύνουμε. 

Μπορούμε ακόμη να τα χωρίσουμε στη μέση και να τα γεμίσουμε με πραλίνα φουντουκιού.  



ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΟΝΤΙΝΟ


ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου