Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Χοιρινό με πατάτα και καρότο …

… Λουκούμι, τρόπος του λέγειν. Αν και πεθύμησα σερραϊκό ακανέ, σουτζούκ-λουκούμ Ξανθιώτικο κι αρωματικά λουκούμια της Αδριανούπολης, αυτό το λουκούμι είναι κρεατικό. Τρυφερό, νοστιμότατο, λυώνει στο στόμα και γεμίζει γεύση κάθε τυχερό κάλυκα που συναντάει …


Χοιρινό με πατάτα και καρότο 


ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  


υλικά:
500 γρ. χοιρινό (ο λαιμός είναι νόστιμος και οικονομικός) 
3-4 πατάτες 
2 καρότα 
άσπρο κρασί 
αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι σε κόκκους 
2 δαφνόφυλλα, φασκόμηλο, ρίγανη 


προαιρετικά: 
2-3 σκελίδες σκόρδο, σελινόριζα





Σε δυνατή φωτιά και σε λίγο λάδι ροδίζουμε το κρέας καλά απ’ όλες τις πλευρές. 

Προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια (και το σκόρδο και τη σελινόριζα) και τα σωτάρουμε μαζί 2΄-3΄. 

Σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε το φαγητό. 

Προσθέτουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι τη μέση του φαγητού, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να πέφτει από το πηρούνι (περίπου 45΄). 

Μπορούμε να αφήσουμε ζουμί στο φαγητό, να πατήσουμε τα λαχανικά με πηρούνι και, προσθέτοντας κουταλιές από το ζουμί, λάδι ή μαργαρίνη και τριμμένη γραβιέρα ή μυζήθρα, να φτιάξουμε έναν αυτοσχέδιο πουρέ.



 ΣΩΤΕΖΑ 


Ο ΠΟΥΡΕΣ



Σερβίρουμε με το κρέας πάνω στον πουρέ ή με νιόκι πατάτας, περιχυμένα με κουταλιές από τη σάλτσα του φαγητού.  



ΠΙΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΝΙΟΚΙ  


ΠΙΑΤΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου