Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μηλόπιτα με μασκαρπόνε και ρικότα …

… Αμίλητη είμαι όλη την ημέρα σήμερα. Απ’ το πρωί μας βομβαρδίζουν τηλεοράσεις, ιστοσελίδες, γνωστοί και συνάδελφοι, ράδια και ράδιο αρβύλες. Απολύσεις, διαθεσιμότητα, εφεδρεία - όπλα, παλάσκες, γυλιούς και εμπρός μαρς. ΠΕ, ΔΕ, ΥΕ, 10%, 30% του συνόλου – ένα αλφαβητάριο κι ένα αριθμητήριο θα κρίνει το μέλλον και τις ζωές μας.
Αμίλητη παρέμεινα για ώρες. Για ιδές καιρό που διάλεξε. Αμίλητη αλλά όχι και αμήλητη. Προχτές αγόρασα ολόφρεσκα και λαχταριστά μήλα, φιρίκια για γλυκό, ξινόμηλα, γκραν σμιθ και λίγα στάρκιν.
Με μια μηλόπιτα θα γλυκάνω τις πίκρες που έρχονται - και μάλιστα με μια μηλόπιτα υπερπαραγωγή, έτσι για το γαptfs%το …


Μηλόπιτα με μασκαρπόνε και ρικότα 



ΚΟΜΜΑΤΙ


υλικά:
Για τη ζύμη: 
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
180 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
1 αυγό
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια


Για τη γέμιση: 
400 γρ. ρικότα
200 γρ. μασκαρπόνε
100 γ. ζάχαρη άχνη
2 μήλα
ξύσμα λεμονιού




Τρίβουμε τα αμύγδαλα στο multi, μέχρι να γίνουν σκόνη.

 Αν βάλουμε αναποφλοίωτα η ζύμη θα γίνει πιο σκούρα (όπως η δική μου) ενώ με τα αποφλοιωμένα θα έχουμε μια λευκή ζύμη.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, το μπέικιν, το αλάτι και τη βανίλια. 

Ρίχνουμε το αυγό και το βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια, και δουλεύουμε με γρήγορες κινήσεις και με τις άκρες των δαχτύλων τη ζύμη. 

Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα, τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη αποβραδίς και να την αφήσουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Χτυπάμε τη ρικότα με την άχνη και την αρωματίζουμε με το ξύσμα λεμονιού. 

Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε καλά.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 26 εκ και τρίβουμε τη μισή ζύμη στο χοντρό τρίφτη, κρατώντας τον πάνω από το ταψάκι και φροντίζοντας να καλύψουμε με τα τρίμματα της ζύμης όλον τον πάτο του ταψιού.



ΖΥΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ   ΤΡΙΨΙΜΟ ΖΥΜΗΣ   ΒΑΣΗ



Δεν πιέζουμε ούτε στρώνουμε τη ζύμη, παρά την αφήνουμε να πέφτει ανάλαφρα και όσο μπορούμε ομοιόμορφα. 

Απλώνουμε τη γέμιση χωρίς να φτάσουμε μέχρι την άκρη του ταψιού.

Αραδιάζουμε από πάνω τα μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες.



ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ    ΜΕ  ΜΗΛΑ



Τρίβουμε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τα μήλα, καλύπτοντας καλά όλη την επιφάνεια της μηλόπιτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 40΄. 

Γυρίζουμε το διακόπτη του φούρνου στην κάτω αντίσταση και ψήνουμε για 7΄ ακόμη.



ΖΥΜΗ ΠΑΝΩ     ΕΤΟΙΜΗ

ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΛΑΪ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου