Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Παστίτσιο με μανιτάρια …

Το λέει και τ’ όνομά του, το ζητάει ο οργανισμός του, σαν το Μαυρογιαλούρο ένα πράγμα.
Παστίτσιο είναι η ανάμειξη, το μπέρδεμα διαφόρων υλικών, βασικό από τα οποία είναι το ζυμαρικό. Υπάρχει το
κλασσικό, διαχρονικό και πολυαγαπημένο, υπάρχει η εκδοχή χωρίς τον κιμά αλλά με ποικιλία τυριών, η πιο χειμωνιάτικη παραλλαγή με τα πράσα – του χρόνου νά ’μαστε καλά θα σου το ξαναφτιάξω, αφού πέσει η πρώτη πάχνη, να μαλακώσουν και να γλυκάνουν τα πράσα, να τά ’χουμε πεθυμήσει  και πάλι μετά τις καλοκαιρινές ντομάτες. Και βέβαια υπάρχει η παντός καιρού και αγαπημένη μας εκδοχή, ένα λαχταριστό …


Παστίτσιο με μανιτάρια



ΨΗΜΕΝΟ  


υλικά:
500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
500 γρ. λευκά μανιτάρια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 κούπα τριμμένη ντομάτα ή τοματοχυμός
1 κουταλιά τοματοπελτές
λίγο κόκκινο κρασί
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια (Νο 3)
100 γρ. ανθότυρο (προαιρετικά)

Για τη μπεσαμέλ:
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
500 ml κρύο γάλα
1-2 αυγά (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο







Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσει. 

Προσθέτουμε λίγο λάδι και το σωτάρουμε για 5΄.

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Για ευκολία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον αυγοκόφτη. 

Τα προσθέτουμε στο σωταρισμένο κρεμμύδι, ρίχνουμε και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με λίγο κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τη ντομάτα και τον τοματοπελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό. 

Ρίχνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε με σκεπασμένο καπάκι για 30΄ περίπου.


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΩΤΕΖΑ ΑΡΧΙΚΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ



Παράλληλα, βράζουμε τα μακαρόνια, 1΄-2΄ λιγότερο από τις οδηγίες στη συσκευασία. 

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ανακατεύουμε με το ανθότυρο και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια. 

Απλώνουμε από πάνω τα μανιτάρια με τη σάλτσα τους και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια.



ΠΡΩΤΗ ΣΤΡΩΣΗΓΕΜΙΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΡΩΣΗ



Για να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ, λυώνουμε τη μαργαρίνη και προσθέτουμε το αλεύρι. 

Καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά 2΄-3΄ και προσθέτουμε το γάλα. 

Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά αν τα χρησιμοποιήσουμε, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Απλώνουμε τη μπεσαμέλ στα μακαρόνια και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγο τριμμένο τυρί.


ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 45΄-50΄.

Σερβίρουμε.



ΚΟΜΜΕΝΟΚΟΜΜΑΤΙ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου