Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Σπιτικό τουρσί …

… – Μερσί.     
- Η μύτη σου τουρσί!
Σαρακοστιανό τραπέζι χωρίς τουρσί δε νοείται. Σύντροφος αχώριστος των οσπρίων αφού βοηθάει και στη χώνεψή τους, εύκολο προσφάι αλλά και γευματάκι μαζί με λίγες ελιές, χαλβά κι ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί.
Τα τουρσιά του εμπορίου ποτέ δεν τα χώνεψα –κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παστωμένα στο αλάτι, χωρίς καμία γεύση λαχανικού, να τσούζουν στη γλώσσα και να μη σε φτάνουν όλα τα ποτήρια νερό που μονοκοπανιά έπινε ο Ηλιόπουλος στο Φωνάζει ο κλέφτης. Γι’ αυτό καταχάρηκα με μια συνταγή για πολίτικο τουρσί που ψήνεται στο ξύδι και όχι στο αλάτι – το τουρσί, όχι η συνταγή.
Είναι εύκολη και χρειάζονται μόνο 3 μέρες μέχρι να μπορείς να φας το τουρσάκι. Το μόνο που απαιτεί είναι ολόφρεσκα λαχανικά, γι’ αυτό και ετοιμάζομαι για λαϊκή …


    
Σπιτικό τουρσί 



ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ 
 


υλικά:
κουνουπίδι
άσπρο και κόκκινο λάχανο
καρότα
κρεμμυδάκια του στιφάδου
σέλινο
πιπεριές
ραπάνι
250 ml άσπρο ξύδι
500 ml νερό
2 κουταλιές (ή και λιγότερο) χοντρό αλάτι
2 κουτ. γλ. ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
1-2 δαφνόφυλλα, πιπέρι σε κόκκους





Πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε στο μέγεθος που προτιμάμε και τα βάζουμε σε στρώσεις σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, στριμώχνοντάς τα όσο μπορούμε.



ΒΑΖΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ



Βράζουμε για 10΄ περίπου το νερό με το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι. 

Μόλις κρυώσει λίγο, το ρίχνουμε στο βάζο, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα λαχανικά. 

Μόλις κρυώσει, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε στο ψυγείο ή σε κρύο μέρος.



ΒΑΖΟ 105_0179



Σε 3 μέρες είναι έτοιμο να το φάμε -τραγανό και νοστιμότατο.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου