Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Σπιτική πίτσα με αφράτη ζύμη …

Στην καλύβα τη δική μου.
… Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι λάτρεις της λεγόμενης canadian pizza θα έχουν περάσει τουλάχιστον μία φορά από τη διάσημη καλύβα, για να απολαύσουν την πλούσια έως βαριά πίτσα, με την αφράτη ζύμη και την αμαρτωλή γέμιση στην κρούστα που την έκανε διάσημη.
Εμείς στην πόλη μας δεν έχουμε καλύβα κι ας έχουμε Θωμά.
Αλλά και να είχαμε δε θα πήγαινα. Πρώτον επειδή θεωρώ εξωφρενικές τις τιμές τους, ακόμη κι αν η πίτσα τους είναι  αναμφισβήτητα λαχταριστή. Και δεύτερον διότι στην καλύβα τη δική μου νοικοκυρά είμ’ εγώ. Κι άμα θελήσω πίτσα, ανασκουμπώνομαι και τη φτιάχνω …



Σπιτική πίτσα με αφράτη ζύμη




ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ
  
   


υλικά:
Για τη ζύμη:
350 γρ. σκληρό αλεύρι (για ψωμί)
20 γρ. νωπή μαγιά
180 ml χλιαρό νερό
1 κουταλιά λάδι
1 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. ζάχαρη




Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς. 

Στο χέρι ή στο μίξερ αρχίζουμε να ζυμώνουμε. 

Προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.



 ΖΥΜΩΜΑ ΖΥΜΗ



Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Τη ζυμώνουμε ξανά και την ανοίγουμε σε στρογγυλό ή τετράγωνο σχήμα.

Λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και απλώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να καλύψει όχι μόνο τον πάτο αλλά και τα πλάγια του ταψιού. 

Την αφήνουμε 30΄ να ξαναφουσκώσει, χωρίς να τη σκεπάσουμε.

Αν θέλουμε να γεμίσουμε την κρούστα, βάζουμε μπαστουνάκια από τσένταρ, κομμάτια μοτσαρέλας ή μικρές κουταλιές τυρί κρέμα περιμετρικά, στη βάση του ταψιού και καλύπτουμε, τυλίγοντας τη ζύμη που αφήσαμε να εξέχει από τις άκρες.



ΖΥΜΗ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΚΡΟΥΣΤΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΗΣ ΚΡΟΥΣΤΑΣ



Απλώνουμε σάλτσα ντομάτας στην επιφάνεια της πίτσας, νοστιμίζουμε με ρίγανη κι αλάτι και καλύπτουμε με τυριά, αλλαντικά ή λαχανικά της αρεσκείας μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου και στη χαμηλότερη σχάρα, για 20΄-25΄.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΨΗΜΕΝΗ ΠΙΑΤΟ 2



 

Η πίτσα της φωτογραφίας έγινε με σάλτσα ντομάτας, γκούντα σε φέτες, καπνιστή μπριζόλα και γαλοπούλα, τριμμένο τσένταρ και γραβιέρα, μια μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα και ολοκληρώθηκε με ρίγανη και λίγο λάδι.


ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΛΑΪΚΟΜΜΕΝΗ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου