Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Τουλουμπάκια …

Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη. Εντάξει, καλή και άγια η Λωζάννη, κοσμοπολίτικη, πλούσια, διάσημη, με τη λίμνη της, τα μουσεία της, την παλιά πόλη και τους καθεδρικούς της, με τη συνθήκη της που μας νοικοκύρεψε, τους αμπελώνες, τα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ της.
Τι να αντιπαρατάξει σε όλα αυτά η πτωχή πλην τίμια Κοζάνη; Τίποτε, θα βιαζόταν να απαντήσει κάποιος.
Μέγα λάθος. Πρώτα-πρώτα διαθέτει ένα ωραιότατο μουσείο – παλιομοδίτικο ίσως, αλλά πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Έχει τα κιχιά, τις γνωστές κοζανίτικες πίτες, στριφτές και νοστιμότατες. Και βέβαια έχει το κατάστημα του Ζανδέ – το βασίλειο της τουλούμπας.
Μικρά, ολόφρεσκα, λαχταριστά, φρεσκοσιροπιασμένα τουλουμπάκια, που σκάνε μόλις τα δαγκώσεις και πλημμυρίζουν το στόμα γλύκα, άρωμα και νοστιμιά. Στο Βελβενδό είναι το εργαστήριο και στο κέντρο της Κοζάνης το σημείο πώλησης. Κι έχει και λουκουμάδες, και κουρκουμπίνια και τοπικά προϊόντα, όλα ένα κι ένα.



 ΚΟΥΤΙ ΤΟΥΛΟΥΜΠΑΚΙΑ
 

Αντί λοιπόν να ονειρεύεσαι Λωζάννες και μεγαλεία, πετάξου μέχρι την Κοζάνη. Κι αν σου πέφτει μακριά, μη μου στεναχωριέσαι. Θα σου φτιάξω εγώ. Το ξέρω ότι θέλει κότσια –μη σου πω και θράσος- να ισχυριστεί κανείς ότι θα φτιάξει μόνος του τουλουμπάκια. Ποτέ δε μοιάζουν με τα αγοραστά, αλλά δε βαριέσαι. Τι Λωζάννη τι Κοζάνη. Εγώ  θα τα φτιάξω για να σε γλυκάνω αυτό το χειμωνιάτικο απόγευμα …


Τουλουμπάκια


ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 


υλικά:
105 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας ψιλό σιμιγδάλι
3/4 φλ. νερό
60 γρ. μαργαρίνη
1 κ. γλ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά      

Για το σιρόπι:
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
1 κούπα νερό
λίγος χυμός λεμονιού




Βάζουμε το νερό, τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι να βράσουν. 

Μόλις πάρουν βράση, κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. 

Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα, είναι έτοιμη. 

Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει λίγο και ενσωματώνουμε ένα-ένα τα αυγά είτε ανακατεύοντας με την κουτάλα, είτε χτυπώντας τη ζύμη στο μίξερ.


ΖΥΜΗ ΜΕ ΑΥΓΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

   

Ετοιμάζουμε ένα δεμένο σιρόπι βράζοντας για 5΄ περίπου τα υλικά του και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι, βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ και κόβουμε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος που θέλουμε. 

Τα τηγανίζουμε μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.


ΚΟΨΙΜΟ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙΤΗΓΑΝΙΣΜΑ


Ρίχνουμε τα τουλουμπάκια στο σιρόπι και τα αφήνουμε 5΄ να τραβήξουν. 
Τρατάρουμε.



 ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ 2ΕΤΟΙΜΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου