Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ανδαλουσιανά φασόλια με λουκάνικο …

... Δεν είναι κάθε μέρα τ’ Αγιαννιού,  σήμερα όμως είναι.
Και γιορτάζεις. Τα χρόνια πολλά μου, όπως κάθε χρόνο, έμπρακτα. Και νόστιμα.
Όσο για πρωτότυπα, τόσα χρόνια έχω φτιάξει σχεδόν τα πάντα στη γιορτή σου. Με τι να πρωτοτυπήσω φέτος; Στο γλυκό δε χωράνε πρωτοτυπίες, θα φτιάξω τον αγαπημένο σου και μεγαλοπρεπέστατο μπαμπά με ρούμι.
Και τώρα που το καλοσκέφτομαι, νομίζω πως βρήκα και το κατάλληλο φαγητό. Θα φτιάξω τα φασόλια που έκανε ο φίλος μου ο Jamie Oliver στο ταξίδι του στην Ισπανία.
Θα αναρωτηθεί κάποιος “φασόλια σε γιορτινό τραπέζι ; ”.
Αφού αυτός που γιορτάζει τρελαίνεται για φασόλια, γιατί όχι;
Θα το ενέκρινε και η τρόικα – αν και φοβάμαι ότι θα περιέκοπτε το λουκάνικο, τουλάχιστον κατά 70% …


Ανδαλουσιανά φασόλια με λουκάνικο



ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
1 ντομάτα σε κυβάκια
μια κονσέρβα ή 300 γρ. άσπρα φασόλια βρασμένα
3-4 φέτες μπέικον
λίγο λαρδί ή χοιρινό λίπος ή 1-2 τσιγαρίδες
300 γρ. σέσκουλα ή σπανάκι
δεντρολίβανο, 2 δαφνόφυλλα

χοιρινό λουκάνικο



Λυώνουμε το λίπος σε αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε το μπέικον. 

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά, μέχρι να μαλακώσουν. 

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τα δαφνόφυλλα, τη ντομάτα και τα φασόλια. 

Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20΄, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμη.

Κόβουμε τα σέσκουλα ή το σπανάκι, τα προσθέτουμε στα φασόλια και μαγειρεύουμε, ίσα να μαραθούν και να μαλακώσουν.



ΣΩΤΕΖΑΣΩΤΕΖΑ ΜΕ ΣΕΣΚΟΥΛΑΣΩΤΕΖΑ ΕΤΟΙΜΑ   



Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε τα φασόλια με τηγανητό χοιρινό λουκάνικο. 

Τρώγονται όμως και σκέτα.



ΠΙΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΪ 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου