… Το Μπαμπαορούμ είναι ένα από τα τέσσερα ρωμαϊκά στρατόπεδα που γειτονεύουν με το χωριό των ανυπόταχτων Γαλατών, αυτό που αντιστέκεται ακόμα και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς.
Μαζί με το Πετιμπονούμ, το Λάβδανουμ και το Ακουάριουμ, το Μπαμπαορούμ είναι η βάση των ταλαίπωρων λεγεωνάριων που δέχονται συχνά - πυκνά τις επισκέψεις του Αστερίξ και του Οβελίξ, μαζί με άφθονες μπούφλες.
Μαζί με το Πετιμπονούμ, το Λάβδανουμ και το Ακουάριουμ, το Μπαμπαορούμ είναι η βάση των ταλαίπωρων λεγεωνάριων που δέχονται συχνά - πυκνά τις επισκέψεις του Αστερίξ και του Οβελίξ, μαζί με άφθονες μπούφλες.
Είναι όμως και το γλυκό με το οποίο γιορτάσαμε φέτος τα γενέθλια του νοικοκύρη του σπιτιού –χίλια χρόνια να ζήσει.
Τι καλύτερο, για να ξεφύγουμε από τις κλασσικές τούρτες, από έναν Μπαμπά ω ρουμ για το μπαμπά της οικογένειας; …
Τι καλύτερο, για να ξεφύγουμε από τις κλασσικές τούρτες, από έναν Μπαμπά ω ρουμ για το μπαμπά της οικογένειας; …
υλικά:
250 γρ. σκληρό αλεύρι
80 γρ. χλιαρό γάλα
75 γρ. λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
10 γρ. νωπή μαγιά
2 αυγά και 1 κρόκος
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη
50 γρ. ρούμι ή κονιάκ
Για επάλειψη:
250 γρ. σκληρό αλεύρι
80 γρ. χλιαρό γάλα
75 γρ. λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
10 γρ. νωπή μαγιά
2 αυγά και 1 κρόκος
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
350 γρ. ζάχαρη
50 γρ. ρούμι ή κονιάκ
Για επάλειψη:
μαρμελάδα βερύκοκκο
Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα του κέικ και αφήνουμε, χωρίς να τη σκεπάσουμε, να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τελευταίο το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο, περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί στη ζύμη.
Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του δοχείου, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του δοχείου, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χρειάζεται περίπου 1 ώρα στο φούρνο, σε θερμοκρασία 25-30 βαθμών κελσίου.
Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα του κέικ και αφήνουμε, χωρίς να τη σκεπάσουμε, να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.
Χρειάζονται περίπου 30΄ στο φούρνο, όπως προηγουμένως.
Βγάζουμε προσεκτικά τη φόρμα από το φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, βάζουμε με προσοχή τη φόρμα στο εσωτερικό του και ψήνουμε για 30΄.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, βάζουμε με προσοχή τη φόρμα στο εσωτερικό του και ψήνουμε για 30΄.
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα και ανοίγουμε με μαχαίρι 5-6 τρύπες στο κάτω μέρος του γλυκού.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ευρύχωρη σωτέζα και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε σε λίγο σιρόπι, αν περίσσεψε, ή σε λίγο ζεστό νερό τη μαρμελάδα βερύκοκκο και περιχύνουμε το μπαμπά.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ευρύχωρη σωτέζα και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρουν βράση, κλείνουμε το μάτι και βάζουμε το μπαμπά μέσα στο σιρόπι.
Τρυπάμε σε αρκετές μεριές με οδοντογλυφίδα και σιροπιάζουμε, ρίχνοντας με ένα κουτάλι σιρόπι πάνω στο γλυκό, μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Μεταφέρουμε το γλυκό με προσοχή σε πιατέλα.
Διαλύουμε σε λίγο σιρόπι, αν περίσσεψε, ή σε λίγο ζεστό νερό τη μαρμελάδα βερύκοκκο και περιχύνουμε το μπαμπά.
Γαρνίρουμε βάζοντας σαντιγύ στο κέντρο και φρέσκα φρούτα γύρω-γύρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου