Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Μακαρονάδα με καβουρμά …

ΛΙΜΝΗ 

… -“Εμένα η ζωή μου μια λίμνη ήταν. Μια λίμνη ήσυχη, γαλήνια, χωρίς κύματα, χωρίς αφρούς, χωρίς τίποτε. Λάδι, που λένε. Κι έρχεσαι εσύ και –μπλουμ!- πέφτεις σα βότσαλο μέσα στη λίμνη. Νά τα και τα κύματα, νά τοι και οι αφροί, αναστατώθηκε η ζωή μου. Εσύ ήρθες, πέρασες, θα φύγεις και η λίμνη θα ξανάβρει πάλι τη γαλήνη της, εκείνη τη σαχλή, την κρύα, την πράσινη, τη μουχλιασμένη γαλήνη της, που –σε βεβαιώνω- ώρες ώρες γίνεται ανυπόφορη. Μα τω Θεώ, ανυπόφορη …”
- “Δεν είναι έτσι. Αν σου είναι ανυπόφορη η γαλήνη της λίμνης σου, ανατάραξέ την μόνος σου…”


Τώρα βέβαια το ρίξαμε στο υδροβιολογικό , που είπε κι ο Λογοθετίδης, όμως η Ίλια Λιβυκού είχε δίκιο. “Βουνό το δίκιο σου, μανταμίτσα μου χρυσή ”. Αν είναι ανυπόφορη η γαλήνη της λίμνης σου, ανατάραξέ την μόνος σου.
Όπλα, παλάσκες, γυλιούς και φύγαμε. Για λίμνη ξεκινάμε, αλλά ποια; Να πάμε στην Καστοριά να βολτάρουμε στη Λεωφόρο των Κύκνων;


kast


Να προτιμήσουμε την απομόνωση και ν’ ανέβουμε μέχρι τις Πρέσπες για βαρκάδα στους Ψαράδες και περίπατο στον Άγιο Αχίλλειο;


presp1     presp2


Ή
 μήπως να διαλέξουμε τη γαλήνη της λίμνης Πλαστήρα με τα δεκάδες χωριουδάκια γύρω της;
Είναι όλες τους υπέροχες, αυτή τη φορά όμως θα διαλέξω την Κερκίνη. Να ξαναδούμε πελεκάνους κι ερωδιούς, εντυπωσιακούς νεροβούβαλους να τσαλαβουτάνε στα νερά, άλογα να τρέχουν στα λιβάδια, να κάνουμε βαρκάδα και να χαζέψουμε τα νούφαρα, ν’ ανέβουμε στα Πορόια και ν’ αγναντέψουμε, να φάμε γριβάδι και καβουρμά, ν’ ανοίξει το μάτι μας και η καρδιά μας, να γεμίσουν αέρα τα πνευμόνια μας, να νιώσουμε ξανά άνθρωποι κι όχι αυτόματα.
Είχαμε δεν είχαμε, τα ταρακουνήσαμε τα νερά …


ΛΙΜΝΗ ΝΕΡΑ




Μακαρονάδα με καβουρμά



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  
     


υλικά:      
350 γρ. σπαγγέτι
300 γρ. καβουρμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
ντομάτα κονκασέ
μισή κουταλιά ντοματοπελτές
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι






Σε λίγο λάδι γυαλίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό και αφήνουμε να μαλακώσουν. 

Ανοίγουμε τον καβουρμά με πηρούνι και τον ρίχνουμε στο τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί και λυώσουν τα λιπαρά μέρη του, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί. 

Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε 15΄-20΄μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

     Σερβίρουμε με τον καβουρμά και τριμμένη γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα.



ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου