Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Πουρές μελιτζάνας για χιουνκιάρ-μπεγιεντί …

…  Τελικά,  ο πρίγκηπάς μου είχε δίκιο. Αρακά είχε πεθυμήσει ο δόλιος και ουδόλως κρέας -και δη μοσχάρι με το οποίο ως οικογένεια έχουμε ένα τυπικό γεια πού και πού κι όξω απ’ την πόρτα. Εξ ου κι ο αρακάς εξαφανίστηκε αυθημερόν, ενώ το μισό κοκκινιστό παρέμεινε στα αζήτητα του ψυγείου.
Και εκεί θα ευρίσκετο διά καιρόν, εάν μία ξαφνική έμπνευσις δεν έδιδε την πολυπόθητον λύσιν, συνοψιζομένην εις δύο μικράς τουρκικάς λέξεις.
Χιουνκιάρ-μπεγιεντί, ο εστί μεθερμηνευόμενον ελληνιστί το αρεστό στο σουλτάνο.
Το φαγητό που εμπνεύστηκε κάποιος αρχιμάγειρας του παλατιού –Αλλάχ σχωρέστον- θέλοντας να ενσωματώσει τη δημοφιλή μετά το 1850 γαλλική κουζίνα και πιο συγκεκριμένα τη μπεσαμέλ, στην παραδοσιακή οθωμανική μαγειρική.
Επειδή όμως δεν έχω ταρνανάδες στην κουζίνα, αποφάσισα να αντικαταστήσω το μπελαλίδικο ψήσιμο της μελιτζάνας με έτοιμο μελιτζανοπολτό …



Πουρές μελιτζάνας για χιουνκιάρ-μπεγιεντί



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
 

   
υλικά:
25 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
25 γρ. αλεύρι
250 ml κρύο γάλα
200 γρ. έτοιμος πολτός μελιτζάνας
100 γρ. κασέρι
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο





Φτιάχνουμε μια κλασική
μπεσαμέλ, λυώνοντας το βούτυρο και καβουρδίζοντας το αλεύρι. 

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει.



ΜΠΕΣΑΜΕΛ



Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε το μελιτζανοπολτό.



ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ



Τελευταίο ρίχνουμε το κασέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λυώσει.



ΤΥΡΙ



Σερβίρουμε αμέσως με τα κομμάτια του κοκκινιστού.



ΠΙΑΤΟ



Ευτυχώς το αρεστό στο σουλτάνο ήταν αρεστό και στον πρίγκηπα.

..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου