Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Κρύα αγγουρόσουπα …

Άγγουρος στην Ανατολή κόρ’ αγαπά στη Δύση. 
Εισαγωγή μάλλον παράταιρη για μια συνταγή με αγγουράκι, οι συνειρμοί όμως δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Αυτόν σκέφτηκα, αυτόν έγραψα.
Αν μη τι άλλο, αποτελεί έναν καθόλα κόσμιο και ιδιαίτερα comme il faut συνειρμό, σε αντίθεση με τους περισσότερους που συνοδεύουν το δόλιο το ζαρζαβατικό.

Quelle decadence, για ένα λαχανικό με ιστορία και  καταγωγή από την Ινδία, όπου καλλιεργείται εδώ και 3.000 χρόνια – υπάρχουν μάλιστα αναφορές του στο έπος του Γκιλγκαμές.
Από την Ινδία πέρασε στην Ελλάδα και από εκεί στη Ρώμη. Μέχρι και πρώιμα θερμοκήπια σου λέει ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ότι δημιουργήθηκαν, για να μπορεί ο αυτοκράτορας Τιβέριος να έχει  αγγουράκια στο τραπέζι του χειμώνα-καλοκαίρι.

Κι εκτός που τα έτρωγαν, οι Ρωμαίοι τα χρησιμοποιούσαν στα τσιμπήματα των σκορπιών, σε παθήσεις των ματιών αλλά και για να διώχνουν τα ποντίκια. Και σήμερα ακόμα συστήνεται η χρήση τους για το πρήξιμο στα μάτια και δερματίτιδες.

puffy-300x233

Η σάρκα του αγγουριού αποτελείται κατά 95% από νερό, περιέχει βιταμίνη C και καφεϊκό οξύ, κι η φλούδα του είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο.

cucumber-duck


Σ’ αυτό το ασχημόπαπο του λαχανόκηπου λοιπόν, που στην πραγματικότητα είναι κύκνος, αρμόζει μια συνταγή ξεχωριστή. Ας το μεταμορφώσουμε σε μία …

Κρύα αγγουρόσουπα


   ΠΙΑΤΟ

   
υλικά:
1 μεγάλο αγγούρι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρή πατάτα σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο
4 φλυτζάνια ζωμός κότας ή λαχανικών
1/2 γιαούρτι
χυμός και η φλούδα από μισό λεμόνι
δυόσμος





Καθαρίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε κύβους. Το βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με την πατάτα, το κρεμμύδι και το σκόρδο.



ΥΛΙΚΑ
 



Προσθέτουμε το ζωμό, το χυμό και τη φλούδα του λεμονιού και λίγο δυόσμο –φρέσκο ή ξερό. 

Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (περίπου 20΄). 

Αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και πολτοποιούμε τη σούπα.


ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ



Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύοντας καλά με σύρμα.


ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ



Αφήνουμε τη σούπα για 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Σερβίρεται κρύα, γαρνιρισμένη με δυόσμο.


ΠΙΑΤΟ 2



.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου