Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Μαρμελάδα βερύκοκκο …

Σαράντα το βερύκοκκο, -ρύκοκκο -ρύκοκκο.
Καλά θα ήταν να είχε σαράντα το βερύκοκο, αλλά τέτοια νούμερα υπάρχουν πια μόνο σε παιδικά τραγουδάκια παρελθόντων ετών. Δε βαριέσαι και 1 ευρώ που το βρήκα στη λαϊκή πάλι ευχαριστημένη είμαι. Δεν ήταν και Μπεμπέκου βέβαια, αλλά για μαρμελάδα που τα ήθελα, ήταν και παραήταν μια χαρά.
Άσε που πρέπει να τη φτιάξω επιτέλους, αν δε θέλω να την πατήσω όπως με τα κεράσια που, περιμένοντας να φτηνύνουν, ενσάρκωσα την παροιμία διαλέγοντας, διαλέγοντας, επήρε τ’ αποζούμια



Μαρμελάδα βερύκοκκο


  ΒΑΖΟ 


υλικά:
1300 γρ. βερύκοκκα
700 γρ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
χυμός από 1/2 λεμόνι




Πλένουμε τα βερύκοκκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι.


ΒΕΡΥΚΟΚΑ


Βάζουμε τα φρούτα σε κατσαρόλα με φαρδύ πάτο και αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με ελάχιστο νερό για να μην πιάσουν, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.

 
   
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ 


Βράζουμε ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν τα βερύκοκκα.

 

ΒΡΑΣΜΟΣ


Πολτοποιούμε τα βερύκοκκα αν θέλουμε μια ομοιόμορφη μαρμελάδα, ή τα λυώνουμε σιγά-σιγά με την κουτάλα, αν προτιμάμε η μαρμελάδα να έχει μέσα μεγάλα κομμάτια φρούτου. 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί.

 

ΖΑΧΑΡΗ


Χαμηλώνουμε το μάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, πάντα με ξύλινη κουτάλα. 

Αν σχηματιστεί αφρός, τον οδηγούμε στην άκρη και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.

 

ΑΦΡΟΣ


Για να δούμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει, βγάζουμε λίγη σε ένα πιατάκι και την αφήνουμε να κρυώσει. 

Με ένα κουτάλι ανοίγουμε ένα αυλάκι στη μέση της μαρμελάδας. Αν το αυλάκι δεν κλείσει, η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

 

ΤΕΣΤ ΠΙΑΤΑΚΙ


Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε και βράζουμε για 2΄-3΄ακόμη. 

Βάζουμε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια και κλείνουμε τα καπάκια με προσοχή. 

Διατηρείται για τουλάχιστον 1 χρόνο.


ΒΑΖΟ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΒΑΖΟ ΒΑΖΟ


Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα τοποθετούμε ανοιχτά σε κρύο φούρνο και ανάβουμε το φούρνο στους 120 βαθμούς κελσίου.
Μόλις ο φούρνος φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και σβήσει το φωτάκι, αφήνουμε τα βάζα για 10΄ ακόμη και τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα.






.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου