Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2025

Σαλιγκάρια με λάδι, ξύδι και δεντρολίβανο ...

  ... Τρία κιλά σαλιγκάρια είχα πάρει, προβρασμένα να χρεωθεί άλλος το φονικό τάχα μου, το ένα κιλό το έφτιαξα γιαχνί, το δεύτερο το προορίζω για μια απομίμηση των μπουμπουριστών στα μέτρα μου και το τρίτο το καλύτερο το φυλάω για στιφάδο.
Σχέση με την Κρήτη δεν έχω, δεκάδες Κρητικοί όμως είναι υπερήφανα πρόθυμοι να μας δείξουν πώς να φτιάχνουμε τους χοχλιούς τους. Μια στρώση αλάτι θέλει λέει και ζωντανούς τους χοχλιούς να μαζεύουν το αλάτι και να κλείνονται στο καβούκι τους αλατισμένοι οι δόλιοι - σατανικά ευφυής σύλληψη. Εγώ που δεν τρώω σταλιά αλάτι λόγω κορτιζόνης θα περάσω στο επόμενο στάδιο με τα προβρασμένα μου ...

Σαλιγκάρια με λάδι, ξύδι και δεντρολίβανο



υλικά:
1 κιλό σαλιγκάρια (εδώ προβρασμένα)
λάδι κατά βούλησιν (εδώ μόλις 4 κουταλιές)
δεντρολίβανο
ξύδι (εδώ μισή κούπα)
αλάτι



Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το αλάτι.



Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και τα σωτάρουμε να λαδωθούν.

Βάζουμε τα κλαράκια του δεντρολίβανου και ανακατεύουμε.



Σβήνουμε με το ξύδι και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί.



Σερβίρουμε.








Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025

Ζυμαρικά με εύκολη σάλτσα πιπεριάς του Jamie Oliver ...

… Κάτσε καλά γιατί θα προβώ σε ωμότητες. Αρκετά τόσα χρόνια με τις ψημενότητες κι ας είναι καλά ο Jamie Oliver που εξελίσσει ρεαλιστικά τις συνταγές του ανάλογα με τις ανάγκες, το χρόνο και την τσέπη μας  ...


Ζυμαρικά με εύκολη σάλτσα πιπεριάς του Jamie Oliver



υλικά:
1 βαζάκι πιπεριές Φλωρίνης
1 κεσεδάκι (220 γρ.) τυρί cottage
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ή λίγη πάστα τσίλι
1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα (χωρίς το φλούδι)
τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί

250 γρ. πένες




Αν έχουμε αμύγδαλα με το φλούδι, τα βάζουμε σε μπωλ και τα περιχύνουμε με καυτό νερό.




Αφήνουμε να μουλιάσουν και όταν μπορούμε να τα πιάσουμε τα ξεφλουδίζουμε απλά πιέζοντάς τα.



Διώχνουμε την υγρασία που έμεινε επάνω τους περνώντας τα από τα μικροκύματα ή τον air fryer, ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία.




Βάζουμε στο μπλέντερ τις πιπεριές,



το cottage, 


 τα αμύγδαλα.



Ρίχνουμε όσο τριμμένο τυρί θέλουμε ή αντέχουμε.



Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά (εδώ λίγη πάστα τσίλι).



Δουλεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια λεία κρέμα.



Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά της επιλογής μας σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο σχήμα μας αρέσει, ιδανικά κάποιο με τρύπα σα νεροσωλήνα για να τρυπώνει η σάλτσα.



Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα, δοκιμάζουμε και, αν χρειαστεί, διορθώνουμε τη γεύση.



Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά.



Αδειάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τις πένες και ανακατεύουμε καλά.


Σερβίρουμε αμέσως, προαιρετικά με λίγα φυλλαράκια βασιλικού



και υποχρεωτικά με τριμμένο τυρί και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.