Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025

Χριστουγεννιάτικα αλμυρά έλατα κι αστέρια σφολιάτας ...

 ... Έτσι δεν έλεγαν παλιά, όταν η χρησιμότητα υπερίσχυε της αισθητικής; Ωραίο, αλλά δεν τρώγεται. Ε, λοιπόν, τα δικά μου δέντρα και αστέρια και ωραία είναι και τρώγονται. Αμ πώς ...


Χριστουγεννιάτικα αλμυρά έλατα κι αστέρια σφολιάτας

 

 

 

υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
30 γρ. ημίσκληρο τυρί (γκούντα, τσένταρ)
60 γρ. γραβιέρα/ρεγκάτο
30 γρ. πεκορίνο/παρμεζάνα
2 κουτ. γάλα
παπαρουνόσπορος
σουσάμι
πάπρικα γλυκειά
ρίγανη

 


Μέρες που είναι να φτιάξουμε το κατιτίς μας, αλλά και εποχές που είναι δεν είμαστε για πολλά έξοδα. Οπότε επιλέγουμε τυριά κατά την κρίση και την τσέπη μας.

Ανοίγουμε τη σφολιάτα ελαφρά με τον πλάστη και την πασπαλίζουμε με τα τυριά, που έχουμε τρίψει στον ψιλό τρίφτη. 



Τη διπλώνουμε και την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη.

Με κουπ-πατ κόβουμε αστεράκια, δέντρα, φάτνες, χιονανθρωπάκια, ταράνδους και όλη τη χριστουγεννιάτικη χλωρίδα και πανίδα.



Μαζεύουμε τα κομμάτια που περίσσεψαν, τα ζυμώνουμε ελαφρά και τα ξανανοίγουμε. 

Κόβουμε με κουπ-πατ και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπου μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη σφολιάτα.

Τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με γάλα.

Πασπαλίζουμε εναλλάξ με παπαρουνόσπορο, πάπρικα, ρίγανη και σουσάμι.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 15΄ περίπου, ή μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να πάρει ωραίο χρώμα.



Σερβίρουμε σε χριστουγεννιάτικες πιατέλες.












Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2025

Έρχονται Χριστούγεννα ...

… Καλώς να ορίσουν, ποια είμαι εγώ που δε θα τα καλοδεχτώ κι ας μην τους έχω και πολύ την όρεξη για να είμαι ειλικρινής. Αφού όμως ο λαός θέλει, η Helena πρέπει να μπορεί.
Να ανοίξω τα κιτάπια μου, να στύψω το μυαλό μου, να ξάσω τα μαλλιά και να μαζέψω τα κουβάρια τα γιορτινά. Συμμαζεμένα και χωρίς υπερβολές, οικονομικά και προσιτά. 
Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα και παραδοσιακά ελληνικά.

Μελομακάρονα σωποδήποτε, ορίστε η συνταγή τους με το σίγμα και με το νίγμα. Και η χωρίς γλουτένη εκδοχή τους επίσης.




Και κουραμπιέδες αν δουλεύουν και φέτος το μίξερ και τα χέρια, συνταγή πετυχημένη και πολυπαινεμένη



Τώρα το παραδοσιακά ελληνικά χωράει και μια εξαιρεσούλα, γιατί τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα στα μικροκύματα, με ή χωρίς γλουτένη (εφόσον ελέγξουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε εκτός από το ψωμί), εγώ δεν την απαρνιέμαι κι ας μυρίζει ξενίλα από μακριά. 




Μελομακάρονα και κουραμπιέδεςλοιπόν, δίπλες δε φτιάχνουμε στην Ήπειρο, μόνο παλιά τα σπάργανα του Χριστού, αλλά αυτά θέλουν μασίνα, πέτρα πυρωμένη και τη γιαγιά τη Λένη και πλέον δεν υπάρχει τίποτε από τα τρία.

Οπότε πάμε στο γεύμα. 
Ξεκινάει με κοτόσουπα ή λαχανοντολμάδες για πολλούς. Εκτός αν επιλέξαμε χοιρινό πρασοσέλινο και πολύ καλά κάναμε.




Αν όχι, πάμε στη γεμιστή γαλοπούλα που έγινε παραδοσιακή και βαριέμαι τα debate. 




Με συνοδευτικό της το ρύζι με κουκουνάρι και κάστανα.




Το χοιρινό ήταν το κρέας των Χριστουγέννων, δε θα επεκταθώ σε χοιροσφάγια και γουρουνοχαρές να πικραθούμε μέρες που είναι, θα θυμηθώ μόνο ότι γίνεται ωραιότατο και πανεύκολα ένα χοιρινό με κυδώνι και δαμάσκηνα


Νομίζω αυτά είναι τα βασικά και στοιχειώδη των ημερών, δεν επεκτείνομαι σε επιδόρπια και επειδή υπάρχουν γλυκά και δεν τα πολυχρειαζόμαστε και επειδή, στα Γιάννενα είμαστε, μπακλαβάδες, κανταΐφια και γαλακτομπούρεκα παραμονεύουν σε κάθε γωνιά. 

Στο tag χριστουγεννιάτικες συνταγές υπάρχει αναλυτικά η γιορτινή πραμάτεια όλων των χρόνων του ιστολογίου, ορεκτικά για τραπέζια και μπουφέδες, χριστουγεννιάτικα δέντρα γλυκά κι αλμυρά, τρουφάκια, πίτες, σούπες, βασιλόπιτες, ούτε κι εγώ θυμάμαι ποια και πόσα.

Και η αγαπημένη μου χειροτεχνία, τα Καλικαντζαράκια - χριστουγεννιάτικα ξωτικά, που σκαρφαλώνουν και τρυπώνουν παντού.


IMG_20171222_072409IMG_20171222_072419IMG_20171222_072440IMG_20171222_072449


ΧριστούγενναΧωρίς αυτά ο χρόνος δεν ξεκινά ...









Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

Φλογέρες με λουκούμι ...

 ... Από τα spring rolls στις φλογέρες, μια Ήπειρος δρόμος. Πάντα από κάποια πίτα περισσεύουν 2-3 φύλλα κρούστας και σχεδόν πάντα έχουμε λουκούμια στα ηπειρώτικα σπίτια.
Παραδοσιακό, γρήγορο, σχετικά ελαφρύ και νηστίσιμο γλυκό που ακόμα αγαπάμε πολύ ...


Φλογέρες με λουκούμι 



υλικά:
2-3 φύλλα κρούστας
λουκούμια
λίγο λυωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη για νηστίσιμη εκδοχή)



Κόβουμε το φύλλο σε 3 ισομεγέθεις λωρίδες.

Αν θέλουμε βουτυρώνουμε ελαφρά, εγώ προσπερνάω.

Τραβάμε ένα λουκούμι με τα δάχτυλά μας και πιέζουμε ελαφρά να φτάσει περίπου στο μέγεθος του φύλλου.

Βάζουμε το λουκούμι κατά μήκος του φύλλου, χωρίς να φτάνει μέχρι τις άκρες.



Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα.

Τυλίγουμε ρολό.



Αραδιάζουμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί.

Βουτυρώνουμε καλά.



Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν με τον τρόπο που μας εξυπηρετεί.

Εγώ πλέον, που σπάνια ανάβω φούρνο, χρησιμοποιώ ένα μικρό φουρνάκι αν έχω περισσότερα από ένα πράγματα να ψήσω και για όλα τα υπόλοιπα στρέφομαι σταθερά στον air fryer. Στους 180 βαθμούς και με γύρισμα μια φορά ενδιάμεσα γίνονται τραγανές και λαχταριστές.



Τρατάρουμε.



Καλύτερα με λίγη ζάχαρη άχνη.