Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

Σαρλότ με φράουλες ...

 ... Κάποτε μπήκα να χαζέψω την ιστοσελίδα Carrefour.fr για να δω πόσο πιο φτηνά από μας αγοράζουν ένα σωρό προϊόντα οι κουτόφραγκοι. Γράφτηκα και στο newsletter να μη χαθούμε και κάθε εβδομάδα βομβαρδίζομαι οικειοθελώς με καταλόγους προσφορών και ενδιαφέρουσες συνταγές. Όπως αυτή η σαρλότ με φράουλες. Κι επειδή ... Σας εκέρασα; Δεν σας εκέρασα. Κοπιάστε αν γουστάρετε ...


Σαρλότ με φράουλες



υλικά:
2 πακέτα σαβαγιάρ 
250 γρ. μασκαρπόνε (1 σκαφάκι)
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
40 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κεσεδάκι φράουλες (500 γρ.)

γάλα
προαιρετικά: λικέρ




Κρατάμε στο ψυγείο την κρέμα γάλακτος μέχρι τη στιγμή που θα τη χρησιμοποιήσουμε.



Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τις φράουλες.




Βάζουμε σε βαθύ πιάτο γάλα και, αν θέλουμε, λίγο λικέρ.




Ντύνουμε μια ψηλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο με μεμβράνη φαγητού ή χρησιμοποιούμε ένα μεταλλικό τσέρκι πάνω σε πιατέλα (εδώ το τσέρκι έχει διάμετρο 16 εκ. ώστε να πάρει η σαρλότ το απαιτούμενο ύψος). 

Από κεκτημένη ταχύτητα έστρωσα και μεμβράνη φαγητού, μέγα λάθος και το επισημάνω θαρραλέα αφού δε χρειάζεται και δυσκολεύει το σερβίρισμα).




Βουτάμε πολύ γρήγορα και από τη μία πλευρά ένα σαβαγιάρ στο γάλα και το στήνουμε όρθιο μέσα στο τσέρκι. Συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν κυκλικό φράχτη από σαβαγιάρ.




Βάζουμε μια στρώση σαβαγιάρ δημιουργώντας τη βάση ή την κορυφή του γλυκού (αν χρησιμοπιήσουμε τσέρκι δε χρειάζεται να αναποδογυρίσουμε τη σαρλότ). Φροντίζουμε να γεμίσουμε όλα τα κενά με μικρά κομμάτια.





Βάζουμε σε μπωλ το μασκαρπόνε, την άχνη και την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα, κάνοντας τα γνωστά κύματα και κορυφές που κάνει η συνταγή.



Χωρίζουμε χοντρικά την κρέμα σε 3 μέρη.

Κόβουμε φράουλες σε κυβάκια.



Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας πάνω στη βάση του γλυκού.

Ρίχνουμε από πάνω φράουλες καλύπτοντάς την.



Φτιάχνουμε μια δεύτερη στρώση από σαβαγιάρ, πάντα μουλιάζοντάς τα ελαφρά στο γάλα.




Απλώνουμε και πάλι 1/3 της κρέμας.



Και ξανά ψιλοκομμένες φράουλες.

Τελειώνουμε με την τρίτη στρώση από σαβαγιάρ, περασμένα από το γάλα.

Απλώνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη κρέμα. Αν θέλουμε, κρατάμε λίγη και φτιάχνουμε διακοσμητικές ροζέτες με το κορνέ.



Αφήνουμε τη σαρλότ στο ψυγείο για 4-6 ώρες.

Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με φράουλες.

Στο κέντρο τριανταφυλλάκι από φράουλα, το έμαθα στο youtube αλλά δεν ήξερα πού να πάω τον έλεγχο για να μου βάλουν άριστα.



Τρατάρουμε.





















Σάββατο 7 Ιουνίου 2025

Πικάντικα φασόλια κονσέρβας με μπαχαρικά και τηγανητό αυγό ...

... Μη κοιτάς που τα τρώνε για πρωινό,  δεν ξέρουν αυτοί οι Άγγλοι από καφέ με τυρόπιτα ή μπουγάτσα με γάλα κακάου. Πάντως η συνταγή δείχνει εύκολη και λαχταριστή γι' αυτό την έφτιαξα για μεσημεριανό ...


Πικάντικα φασόλια κονσέρβας με μπαχαρικά και τηγανητό αυγό



υλικά:
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
λίγες ροδέλες πιπεριάς (προαιρετικά)
μισή καυτερή πιπερίτσα ή λίγη πάστα τσίλι
1 κονσέρβα baked beans
2 αυγά 
μαϊντανός

2 φέτες ψωμί με προζύμι

Μπαχαρικά:
1/2 κουτ. τσ. κορίανδρος
1 κουτ. τσ. κύμινο
1/4 κουτ. τσ. κουρκουμάς
1 πρέζα καυτερό μπούκοβο



Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μπαχαρικά να μοσχομυρίσουν.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο σε φετάκια και την καυτερή πιπερίτσα και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄ να γλυκάνουν.

Προσθέτουμε την κονσέρβα με τα φασόλια και σιγοβράζουμε για 5΄. 





Παράλληλα φρυγανίζουμε 2 φέτες ψωμί και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.



Τηγανίζουμε ένα αυγό μάτι για κάθε μερίδα.



Βάζουμε σε κάθε πιάτο μια φέτα ψωμί και από πάνω τα μισά φασόλια.



Βάζουμε και το αυγό και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.



Σερβίρουμε.