Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Απόπασχα με τα περισσευάμενα αυγά ...

 ... Αν ψάχνεις τι να κάνεις τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού, δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος. Διότι η πρώτη μου σκέψη θα ήταν ότι το παρακάνατε πάλι με τις ποσότητες και τις προμήθειες και θα ήθελα να σας μαλώσω. Από την άλλη ίσως είμαι ο πιο κατάλληος άνθρωπος, επειδή στη φτωχιά μας Ήπειρο πάντα φροντίζαμε να αξιοποιούμε και να αυγαταίνουμε όχι τα περισσεύματα αλλά τις λιγοστές μας πρώτες ύλες. 
Θα κάνω λοιπόν μια αναδρομή σε περασμένες αναρτήσεις και θα συγκεντρώσω όσες μπορούν να βοηθήσουν. Σήμερα αυγά, αύριο κρέας και τσουρέκια.

Διότι το πρώτο που περισσεύει είναι συνήθως τα αυγά. Σπασμένα κι αφημένα, μισοφαγωμένα από πιτσιρίκια που τρώνε κρόκο αλλά όχι ασπράδι ή μεγάλους που κυνηγάνε τα ασπράδια λόγω αυξημένης χοληστερίνης ή ημερήσιας αύξησης της πρωτεΐνης - έτσι θα κάνουν μυς και θα κρύβεται η κοιλίτσα.

Η προφανής λύση για τα βραστά αυγά είναι να τα γεμίσουμε. 

Φτιάχνουμε βαρκούλες 



τα ενισχύουμε με λιαστές ντομάτες 





καταφεύγουμε ακόμη και στα διάσημα deviled eggs με τις κολασμένες και κολάσιμες θερμίδες τους.






 Καλύτερα ακόμα, τα βάζουμε σε πράσινες ή ανάμεικτες σαλάτες,












ή αν είμαστε μερακλήδες με ελεύθερο χρόνο, στην ιταλική Torta pasqualina






ή τα μπελαλίδικα και λαχταριστά σκωτσέζικα αυγά που αξιοποιούν και τυχόν περισσευάμενο ρύζι.




Το απλούστερο και πιο χρήσιμο πάντως, είναι να φτιάξουμε το γνωστό Egg sandwich, να βολευτούμε κι από κολατσιό τώρα που ξαναρχίζουμε δουλειά.