Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Απόπασχα με τα περισσευάμενα αυγά ...

 ... Αν ψάχνεις τι να κάνεις τα περισσεύματα του πασχαλινού τραπεζιού, δεν ξέρω αν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος. Διότι η πρώτη μου σκέψη θα ήταν ότι το παρακάνατε πάλι με τις ποσότητες και τις προμήθειες και θα ήθελα να σας μαλώσω. Από την άλλη ίσως είμαι ο πιο κατάλληος άνθρωπος, επειδή στη φτωχιά μας Ήπειρο πάντα φροντίζαμε να αξιοποιούμε και να αυγαταίνουμε όχι τα περισσεύματα αλλά τις λιγοστές μας πρώτες ύλες. 
Θα κάνω λοιπόν μια αναδρομή σε περασμένες αναρτήσεις και θα συγκεντρώσω όσες μπορούν να βοηθήσουν. Σήμερα αυγά, αύριο κρέας και τσουρέκια.

Διότι το πρώτο που περισσεύει είναι συνήθως τα αυγά. Σπασμένα κι αφημένα, μισοφαγωμένα από πιτσιρίκια που τρώνε κρόκο αλλά όχι ασπράδι ή μεγάλους που κυνηγάνε τα ασπράδια λόγω αυξημένης χοληστερίνης ή ημερήσιας αύξησης της πρωτεΐνης - έτσι θα κάνουν μυς και θα κρύβεται η κοιλίτσα.

Η προφανής λύση για τα βραστά αυγά είναι να τα γεμίσουμε. 

Φτιάχνουμε βαρκούλες 



τα ενισχύουμε με λιαστές ντομάτες 





καταφεύγουμε ακόμη και στα διάσημα deviled eggs με τις κολασμένες και κολάσιμες θερμίδες τους.






 Καλύτερα ακόμα, τα βάζουμε σε πράσινες ή ανάμεικτες σαλάτες,












ή αν είμαστε μερακλήδες με ελεύθερο χρόνο, στην ιταλική Torta pasqualina






ή τα μπελαλίδικα και λαχταριστά σκωτσέζικα αυγά που αξιοποιούν και τυχόν περισσευάμενο ρύζι.




Το απλούστερο και πιο χρήσιμο πάντως, είναι να φτιάξουμε το γνωστό Egg sandwich, να βολευτούμε κι από κολατσιό τώρα που ξαναρχίζουμε δουλειά.










Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Μαγειρίτσα με μανιτάρια (ξανά) ...

... Του στέλνεις μήνυμα να φέρει πλευρώτους και φέρνει περιχαρής πορτομπέλλο. Κι επιμένει μάλιστα ότι αυτά ζήτησα κι ας έχω τα σκριπταμάνεντ που γράφουν πλευρώτους κι ας ξέρω εκ πείρας ότι είδε μόνο το πρώτο γράμμα και θεώρησε ότι ξέρει και τα παρακάτω.
Όπως και νά 'χει, αφού ξαναπήγε για ψώνια, βρέθηκα με ένα κιλό μανιτάρια ανάμεικτα κι ευτυχώς που είναι ακόμα μεγαλοβδόμαδο ζύγωσε η Ανάσταση. Με τα μισά θα κάνω test drive γύρο μανιταριών στον καινούριο μου air fryer και με τα υπόλοιπα μια μεγαλειώδη μαγειρίτσα. Κι ας έχει όσο θέλει και φέτος το αρνί και η συκωταριά ...

Μαγειρίτσα με μανιτάρια (ξανά)



 υλικά:
500 γρ. μανιτάρια (εδώ 300 γρ. πορτομπέλλο και 200 γρ. πλευρώτους)
2 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο μαρούλι
μισό ματσάκι άνηθος
2 κουταλιές ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
1 κύβος (εδώ κότας)
700 ml ζεστό νερό
λίγο άσπρο κρασί


Για το αυγολέμονο: 
2 αυγά
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι







Κόβουμε τα πλευρώτους με το χέρι σε μικρότερες λωρίδες ή κομμάτια. 






Σκουπίζουμε τα πορτομπέλλο και αφαιρούμε τα ποδαράκια, αν έχουν. 
Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.






Ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο.
Σωτάρουμε να μαλακώσει και να γυαλίσει, περίπου 5΄. 






Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄. 






Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσουν να συρρικνώνονται.






Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τον κύβο.






Ρίχνουμε το ζεστό νερό, αν χρειαστεί και λίγο περισσότερο για να καλυφθούν τα μανιτάρια.
Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄ περίπου.






Χοντροκόβουμε το μαρούλι.






Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μαρούλι, το ρύζι και τον άνηθο.






Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15΄ περίπου.






Για το αυγολέμονο. 
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τα κροκάδια.







Χτυπάμε τα ασπράδια να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.






Ρίχνουμε ένα-ένα τα κροκάδια χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα.






Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού. 






Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζουμί από τη μαγειρίτσα μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο.






Περιχύνουμε τη μαγειρίτσα με το αυγολέμονο.






Ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα.






Σερβίρουμε.