Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Πάστα φλώρα με εύκολη ζύμη …



…Ούλα-ούλα-ούλα, εκραύγαζε στις Κυρίες της αυλής  το γκροτέσκο μουσικό συγκρότημα-παρωδία με μαλλιάδες, γιεγιέδες κι όλα τα στερεότυπα της δεκαετίας του '6Ο. Μπίτλες, Μπίτλες, που έλεγε κι η γειτόνισσα του Βουτσά στο Γαμπρός απ’ το Λονδίνο.
Αυτό το ούλα-ούλα ήξερα εγώ μέχρι που παρακολούθησα ένα πρωινό η Παναγιά μου την επανάληψη παιχνιδιού μόδας και παροχής στυλιστικών συμβουλών. Και βρέθηκα εντελώς απροετοίμαστη στη χώρα του –ούλα.
Ό
λα εκεί τελείωναν σε –ούλα. Όλα όμως. Είχα να εκνευριστώ τόσο απ’ την εποχή του Μαμαλάκη και του –άκι. Αλατάκι, πιπεράκι, φαγάκι και για να σπάει η μονοτονία σαλτσούλα, πιπερίτσα, μαϊντανούλης και δε συμμαζεύεται.
Ούτε εδώ συμμαζεύεται. Μπαίνει η παίκτρια στο μαγαζί και ζητάει μια γοβούλα με μπαρετούλα, ή μια μποτούλα και μια ασορτί τσαντούλα.
Πρώτα όμως διαλέγει μια φουστούλα,  πληρώνει και παίρνει την τσαντούλα και την αποδειξούλα.
Όταν πια αγόρασε και μια ανθοδεσμούλα για να γίνει νυφούλα, έκλεισα την τηλεορασούλα και έβγαλα τα νεύρα μου σε μια ζυμούλα για παστα-φλωρούλα ...


Πάστα φλώρα με εύκολη ζύμη



υλικά:
125 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. γιαούρτι (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
70 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. άχνη
350 γρ. αλεύρι
1 κοφτό κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ

καρύδια χοντροκομμένα
μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι 
μαρμελάδα ροδάκινο ή βερύκοκκο 







Ζεσταίνουμε ελαφρά τη μαργαρίνη στα μικροκύματα να μαλακώσει. 

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι και την άχνη και ανακατεύουμε το μείγμα με πηρούνι. 

Ρίχνουμε τα 200 γρ. αλεύρι και το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με πηρούνι. 

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί.





Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο άνισα μέρη (χοντρικά σε 2/3 και 1/3) και απλώνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι σε ταρτιέρα αν θέλουμε το κλασσικό κυματιστό σχήμα, ή σε απλό ταψάκι με διάμετρο 26-28 εκ. καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα.

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια της ζύμης χοντροκομμένα καρύδια και/ή κάντιτα (καραμελωμένα κομμάτια φλούδας από πορτοκάλι, λεμόνι, νεράντζι).





Απλώνουμε στη μισή ζύμη τη μαρμελάδα φράουλα ή κεράσι και στην υπόλοιπη τη μαρμελάδα βερύκοκκο ή ροδάκινο, ή όποια γεύση προτιμάμε σε όλη ή τη μισή ζύμη.





Πλάθουμε κορδόνια με την υπόλοιπη ζύμη και τα τοποθετούμε εναλλάξ πάνω στη μαρμελάδα κάθετα και οριζόντια, δημιουργώντας κάτι σαν πλεκτό.








Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄ περίπου.

Ξεφουρνίζουμε και όταν κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε την πάστα φλώρα να κρυώσει πάνω σε σχάρα.







Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.











Σερβίρουμε.


























 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου