Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Τσίλι κον κάρνε ...

... Ξανά, και ξανά και ξανά. Όταν αγοράζω κιμά, αφού ταλαντευτούν στιγμιαία ανάμεσα σε παστίστιο, κανελόνια ή τα κλασσικά μακαρόνια με κιμά, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο θα ζητήσουν ...


Τσίλι κον κάρνε



υλικά:
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο
ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
πιπεριές τσίλι, ή πάστα τσίλι ή τσίλι σε σκόνη
πάπρικα (εδώ καπνιστή και όχι καυτερή)
ρίγανη
κορίανδρος, μαϊντανός

1 κούπα ζεστό νερό ή ζωμός

1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (kidney beans)

προαιρετικά: 1 κομματάκι μαύρη σοκολάτα






Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κρεμμμύδι για 5΄ να πάρει χρώμα.




Προσθέτουμε το σκόρδο σε φετάκια, την πάστα τσίλι, την πάπρικα και τον κορίανδρο.

Σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄ .






Ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αλλάξει χρώμα, να στεγνώσει και να γίνει σπυρωτός. 





Προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ (περίπου μισή κονσέρβα), τον τοματοπελτέ και το ζωμό ή νερό. 

Αρωματίζουμε με ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.





Αν θέλουμε, δίνουμε μια έξτρα νότα με ένα μικρό τετραγωνάκι μαύρη σοκολάτα.
Εμείς θέλαμε.





Ανακατεύουμε καλά, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για 40΄.





Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα φασόλια και τα προσθέτουμε στον κιμά. 

Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. 

Μαγειρεύουμε για άλλα 15΄. 






Σερβίρουμε.






Το τσίλι κον κάρνε τρώγεται σκέτο πάνω σε τσιπς τορτίγιας ή συνοδεύεται από ένα απλό λευκό ρύζι. Ή τυλίγεται σε τορτίγιες, με λίγο τριμμένο κίτρινο τυρί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου