Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Σουτζουκάκια σμυρναίικα ...

 ... «Προκομμένο κορίτσι» σχολιάζει η Αδριανή όταν η Κούλα έχει φύγει με το καθιερωμένο πια ταπεράκι της. «Και τό ’χει στο αίμα της, μαθαίνει εύκολα». Κάνει μια μικρή παύση και ψιθυρίζει, σαν να μιλάει στον εαυτό της: «Όχι σαν την κόρη μας».
«Είσαι με τα καλά σου; Συγκρίνεις την Κούλα με την Κατερίνα;» διαμαρτύρομαι αγανακτισμένος.
«Δεν τη συγκρίνω αλλά τό ’χω καημό. Καλά τα βιβλία, η μόρφωση, τα διδακτορικά, δε λέω, χάθηκε όμως να φτιάχνει και δυο φαγητά;»
«Κάτι θα φτιάχνει, δεν μπορεί. Πώς ζει τόσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη;»
«Να σου πω εγώ. Με βραστά μακαρόνια λουσμένα σε κέτσαπ, αυγά και τηγανητές πατάτες. Έχεις φάει τηγανητές πατάτες από το χέρι της κόρης σου;»
«Όχι».
«Ευτυχώς για σένα. Συνήθως γίνονται σα μπάλα χριστουγεννιάτικου δέντρου, επειδή πάνω στη φούρια της τις ρίχνει πριν κάψει καλά καλά το λάδι».

                           Πέτρος Μάρκαρης – «Ο Τσε αυτοκτόνησε»



Σουτζουκάκια σμυρναίικα 





υλικά:
450 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
150-200 γρ. ψωμί (ψίχα)
κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
κύμινο
1 πρέζα ρίγανη (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα:
1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια (εδώ KYKNOS)
1 κουταλιά τοματοπελτές
μισό ποτηράκι τοματοχυμός
1-2 σκελίδες σκόρδο
μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
κύμινο







Τρίβουμε με το χέρι μας το ψωμί να γίνει ψίχουλα. 

Το ραντίζουμε με κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε με πηρούνι να νοτιστεί παντού.






Βάζουμε σε μπωλ τον κιμά. 

Προσθέτουμε το σκόρδο που έχουμε πολτοποιήσει με την πρέσσα και  το μουλιασμένο ψωμί.






Αλατοπιπερώνουμε και νοστιμίζουμε με κύμινο (και μια πρέζα ρίγανη προαιρετικά).

Ανακατεύουμε στην αρχή και ύστερα ζυμώνουμε καλά το μείγμα. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές λάδι.





Πλάθουμε ισομεγέθη σουτζουκάκια. 

Αν έχουμε χρόνο, τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν για 30΄ περίπου.






Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και αραδιάζουμε τα σουτζουκάκια. 

Τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 10΄. 

Γυρνάμε τα σουτζουκάκια και τα ψήνουμε για άλλα 7΄- 10΄.





Όσο ψήνονται τα σουτζουκάκια, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. 

Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο πολτοποιημένο.

Το ροδίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε τα ντοματάκια. 

Τα πατάμε με πηρούνι να σπάσουν και προσθέτουμε το ντοματοχυμό και τον πελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό.






Ρίχνουμε το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με λίγο κύμινο. 

Αν θέλουμε αντί για αλάτι βάζουμε έναν κύβο. 

Σιγοβράζουμε τη σάλτσα σκεπασμένη για 15΄.





Βάζουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15΄ περίπου.

 Αν η σάλτσα μας φαίνεται αραιή, βράζουμε χωρίς καπάκι σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το παραπανίσιο υγρό.





Συνοδεύονται από ρύζι ή πουρέ.

Για μας ο σπιτικός πουρές είναι πάντα η προτίμησή μας. 





Σερβίρουμε. 







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου