Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Σπανάκι φούρνου με καπνιστό ζαμπόν και κασέρι …


… Δεν ξέρω πόσα παιδάκια κατάφερε να πείσει ο Ποπάυ να φάνε σπανάκι – ελάχιστα υποθέτω, εμείς πάντως, σαν παιδιά κι εμείς, εντυπωσιαζόμασταν από τον Πόλντο κι εκείνα τα παράξενα ολοστρόγγυλα σάντουιτς που κατάπινε αμάσητα και που πολύ αργότερα μάθαμε ότι λέγονται χάμπουργκερ.
Όσο για το σπανάκι, παραμένει το μεγάλο στοίχημα και το δικό μου απαναπάντητο ερώτημα. Αφού όλοι σχεδόν παραδέχονται ότι αντιπαθούν το σπανάκι και σιχαίνονται το σπανακόρυζο, πώς γίνεται κι οι σπανακόπιτες είναι οι πρώτες που εξαφανίζονται από τους φούρνους;
Όσο για το δικό μου, ενήλικο πλέον, παιδί
το δικό της το μαράζι θα με φάει,
το δικό μου το σπανάκι δε θα φάει …


Σπανάκι φούρνου με καπνιστό ζαμπόν και κασέρι







υλικά:
2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη (ή βούτυρο)
μισό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κούπα γάλα
πάπρικα γλυκιά
1/2 κούπα ψιλοκομμένο ζαμπόν (εδώ καπνιστό)
1 κούπα τριμμένο ημίσκληρο τυρί (εδώ κασέρι)

350 γρ. σπανάκι (εδώ φρέσκο)

μια χούφτα τριμμένο τυρί






Χοντροκόβουμε το σπανάκι. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε μετά και για τη μπεσαμέλ και το σωτάρουμε μέχρι να πέσει σε όγκο και να εξατμιστούν τα υγρά του. Το βγάζουμε σε πιάτο να κρυώσει ελαφρά.







Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη να λιώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄.







Ρίχνουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε ανακατεύοντας για 2΄-3΄.







Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.







Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την πάπρικα, το τριμμένο τυρί και το ζαμπόν.







Ανακατεύουμε, ρίχνουμε και το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά.







Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος (εδώ οβάλ). Αδειάζουμε το μείγμα και το στρώνουμε ομοιόμορφα.







Πασπαλίζουμε με το επιπλέον τυρί και λίγη πάπρικα ακόμη.







Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου, για 15΄.
Γυρνάμε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ ή του θερμού αέρα και ψήνουμε για άλλα 5΄, ή μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια του φαγητού.







Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄.






Σερβίρουμε.




        

   




    


    


    


    

    








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου