Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Χριστουγεννιάτικο σπακανόδεντρο …



… Αχ, καλή μου Δεβώρρα, δε φτιάχνουμε μόνο σπακανόπιτα και σπακανόρυζο από σκαπάνι. Φτιάχνουμε κι ένα εντυπωσιακό σπακανόδεντρο, χάρμα ιδέσθαι, λαχταριστό και χορταστικό. Φτάνει για να φάνε και ο κύριους Ζάχους και ο κύριος Δημούτρης και, φυσικά, ο Ξιφουνών.
Κι ούτε χρειάζεται να με πάρεις ντεντέφωνο για οδηγίες. Τα έχω όλα αναλυτικότατα …




Χριστουγεννιάτικο σπακανόδεντρο







υλικά:
350 γρ. σπανάκι
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια      
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
150 γρ. τυρί κρέμα     
150 γρ. ημίσκληρο τυρί (εδώ καπνιστό με χαμηλά λιπαρά)
1 κροκάδι
2 κουταλιές γάλα

2 φύλλα σφολιάτας
    μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορος







Πλένουμε καλά το σπανάκι και το χοντροκόβουμε. Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μόνο φύλλα, εμείς βάλαμε και τα τρυφερά κοτσάνια.

Ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά τα φρέσκα κρεμμυδάκια, που έχουμε κόψει σε ροδέλες.






Προσθέτουμε το σπανάκι και το γυρίζουμε 1-2 φορές για να πέσει σε όγκο.






Μόλις εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά του, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, καλά στραγγισμένα. Τα σωτάρουμε μαζί για 5΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά.






Προσθέτουμε στο σπανάκι το τυρί κρέμα και τη μισή ποσότητα του καπνιστού τυριού και ανακατεύουμε καλά.







Χρησιμοποιώντας ως οδηγό μια λαδόκολλα που έχουμε κόψει σε τριγωνικό σχήμα, κόβουμε τα δύο φύλλα της σφολιάτας σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου.







Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στο ένα φύλλο σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

       




Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας, χωρίς να πιέσουμε τις άκρες να κολλήσουν μεταξύ τους.








Αφήνοντας άθικτο έναν κεντρικό νοητό κορμό, κόβουμε λωρίδες και στις δύο πλευρές του δέντρου, για να δημιουργήσουμε τα κλαδιά.







Στρίβουμε κάθε κλαδί 3-4 φορές.






Χτυπάμε το κροκάδι με το γάλα και αλείφουμε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας.






Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο ή μαυροσούσαμο.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρώμα η σφολιάτα. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε και τη λειτουργία του θερμού αέρα.






Μπορούμε να στολίσουμε το δέντρο χρησιμοποιώντας πολύχρωμα τοματίνια για μπάλες κι ένα αστέρι από κίτρινη πιπεριά.
Εμείς το προτιμάμε φυσικό.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου