Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Μπουτάκια κοτόπουλου κρασάτα …

…Ήταν το πιάτο που έκανε πάντα θραύση στα τραπέζια μας. Μπορεί και να ήταν το πιο δημοφιλές κοτόπουλο στη μικρή μαγειρική μου ιστορία. Πέρναγε από στόμα σε στόμα – εκείνων που το έφαγαν σ’ εκείνων που δεν το είχαν δοκιμάσει ακόμη, κι όποτε καλούσαμε συγγενείς και φίλους για φαγητό μου ζητούσαν τα κρασάτα μπουτάκια.
Ούτε ξέρω πόσες φορές τα έφτιαξα, ξέρω όμως ότι κάποια στιγμή μπούχτισα και σταμάτησα να το φτιάχνω. Τόσο που σχεδόν ξέχασα και τη συνταγή. Την ξαναείδα ξεφυλλίζοντας ένα απ’ τα τετράδιά μου, μισοντράπηκα που την άφησα στο περιθώριο κι ανασκουμπώθηκα να την ξαναζωντανέψω.
Κι είναι μια συνταγή ιδανική για γιορτινές μέρες. Με την κρασάτη σάλτσα της τη μπόλικη, που σε προκαλεί για βούτες αλλά είσαι comme il faut και καλοντυμένος, τα ολόγλυκα κρεμμυδάκια του στιφάδου, τα μανιτάρια και το μπέικον αφανείς ήρωες να κρατάνε τα μπόσικα … ε, ρε γλέντια χριστουγεννιάτικα …




Μπουτάκια κοτόπουλου κρασάτα






υλικά:
4 μπουτάκια κοτόπουλου
(εδώ 2 μπουτάκια και 3 κοπανάκια)
8 λωρίδες μπέικον
6-8 κρεμμυδάκια στιφάδου
2 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα ξηρό κόκκινο κρασί
200 γρ. ντομάτα κονκασέ
150 γρ. μανιτάρια
1 κουταλιά αλεύρι






Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια (λιγότερο αν βάλουμε και ζωμό) και τα ροδίζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, σε 2-3 κουταλιές λάδι, απ’ όλες τις πλευρές.







Προσθέτουμε τα κρεμμύδια του στιφάδου, το σκόρδο και τα μανιτάρια σε φετάκια και τα σωτάρουμε μαζί για 3΄-4΄.








Ρίχνουμε το μπέικον και, μόλις πάρει χρώμα, πασπαλίζουμε με το αλεύρι.








Προσθέτουμε το κρασί κι ύστερα τη ντομάτα και  συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή ζωμό, μέχρι να καλύψει σχεδόν το κοτόπουλο.








Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να λιώνει το κοτόπουλο και να φύγει το περισσότερο υγρό. Αν χρειαστεί, βγάζουμε το καπάκι και βράζουμε σε πιο δυνατή φωτιά. Η σάλτσα πρέπει να είναι πλούσια αλλά δεμένη και όχι υδαρής.








Συνοδεύεται με πιλάφι ή πουρέ - εμείς το φάγαμε σκέτο να το απολαύσουμε, κι ύστερα με λίγα νιόκι.










Σερβίρουμε.

























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου